Skip to content
Hem » Aktuellt » Fortum Recycling & Waste och Sumi: Återvinningsmålen för plast kan uppnås genom att effektivisera befintliga åtgärder

Fortum Recycling & Waste och Sumi: Återvinningsmålen för plast kan uppnås genom att effektivisera befintliga åtgärder

STÄLLNINGSTAGANDE

Många EU-medlemsländer, inklusive Finland, ligger efter i förhållande till EU:s återvinningsmål för plastförpackningar. Miljöministeriet överväger för närvarande vilka åtgärder som kan vidtas för att Finland ska nå målen så snabbt som möjligt. Ett av förslagen för att öka återvinningsgraden är att införa mekanisk försortering av blandavfall innan det används för energiåtervinning. Det har till och med diskuterats att göra försortering till en lagstadgad skyldighet. Återvinningsmålen för plastförpackningar kan dock uppnås genom att effektivisera befintliga åtgärder utan ett separat system för mekanisk försortering av blandavfall.

I Finland har insamlingen av plastförpackningar vid ekopunkter och fastigheter nyligen utökats. Dessa åtgärder har redan börjat visa positiva effekter på insamlingsgraden, och enligt kompositionsstudier innehåller de insamlade plastförpackningarna betydligt mindre material som inte hör till insamlingssystemet. Enligt uppgifter från förpackningsproducentgemenskapen Sumi ökade insamlingsmängden för konsumentförpackningar med över 15 % år 2024, vilket är en betydande förbättring jämfört med tidigare år.

Sumi planerar också att bygga en ny sorteringsanläggning för förpackningsplast i Finland, som vid öppnandet år 2026 avsevärt kommer att höja sorteringsgraden för plastförpackningar och därmed öka återvinningen. Enligt Sumis prognos kan Finland uppnå återvinningsmålen för plastförpackningar inom de närmaste åren, med endast en liten försening i förhållande till tidsplanen. Detta förutsätter att insamlingsgraden för konsument- och företagsförpackningar ökar med cirka 30 % och att sorteringen sker i Sumis nya anläggning samt genom kemisk återvinning.

Mekanisk försortering kräver stora investeringar utan garanterade resultat

Lagstadgad mekanisk försortering skulle kräva en separat sorteringsanläggning i anslutning till avfallsförbränningsanläggningar. För varje anläggning skulle detta innebära investeringar på tiotals miljoner euro. På nationell nivå skulle kostnaden uppgå till hundratals miljoner euro, och dessa kostnader skulle överföras till avfallsbolagen och invånarna i form av högre behandlingsavgifter.

Fortum Recycling & Waste genomförde under åren 2016–2020 industriell försortering av avfall i sin egen anläggning i Riihimäki. Erfarenheterna visade att lösningen med dagens teknik är onödigt dyr och samtidigt ineffektiv när det gäller att öka återvinningsgraden, vilket bör vara en hög prioritet.

Dessutom, om plast skulle separeras från blandavfall genom stora investeringar, är det osannolikt att konsumenterna skulle fortsätta med sin noggranna källsortering hemma. Detta skulle undergräva effektiviteten i det befintliga systemet för separat insamling och återvinning. I praktiken skulle en dyr parallell infrastruktur skapas bredvid den redan existerande. Plast som separeras från blandavfall är dessutom betydligt mer förorenat än separat insamlad plast, vilket innebär att återvinningsgraden inte skulle öka nämnvärt från nuvarande nivå.

Den mest rationella vägen för att öka återvinningsgraden är att effektivisera befintliga åtgärder

Enligt Fortum Recycling & Waste och Sumis gemensamma syn är det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att öka återvinningsgraden att fortsätta med separat insamling, utveckla sorteringsteknologin och fokusera på att effektivisera de befintliga systemen utan att skapa parallella strukturer.

Detta stöds också av information om att EU-kommissionen för närvarande överväger en mer omfattande reform av EU:s avfallslagstiftning under nästa kommissionsperiod. Eventuella framtida lagstiftningsinitiativ bör utvärderas noggrant innan tunga nationella skyldigheter införs.

Bild: Plast med smutsigt blandavfall

Mer information

Mika Surakka, verkställande direktör
Sumi Oy
tel. +358 400 197 848
mika.surakka@sumi.fi

Toni Ahtiainen, Executive Vice President, Sustainable Materials
Fortum Recycling & Waste – part of NG Group
tel. +358 40 577 7533
toni.ahtiainen@fortum.com