Skip to content

Sumi Oy

Sumi Oy är en officiell producentorganisation, vars uppgift är att ansvara för nästan 4000 företags lagstadgade producentansvar för förpackningar samt främja återvinningen av förpackningar överlag. Vi är ett allmännyttigt, icke-vinstbringande företag, vars ägare är i Finland verksamma företag och organisationer.

Hem » Aktuellt » Att hantera producentansvar i Norden blir enklare – Sumi får nya samarbetspartners

Att hantera producentansvar i Norden blir enklare – Sumi får nya samarbetspartners

Sumi har ingått samarbetsavtal med den svenska förpackningsproducentsammanslutning TMR samt med Recipo, producentsammanslutning för el- och elektronikavfall samt batterier som verkar i Sverige, Norge och Danmark.

Genom samarbetsavtalen underlättas hanteringen av producentansvar för förpackningar i Norden. Finska företag som marknadsför förpackningar i de nordiska länderna kan nu uppfylla sina lagstadgade producentansvar genom en enda producentsammanslutning för alla länder. Ömsesidigt kan nordiska företag också hantera lagstadgade rapporteringar och återvinningsavgifter för förpackningar som introduceras på den finska marknaden.

TMR-samarbetsavtalet inkluderar också Norsirk, som hanterar producentansvar i Norge, och Emballageretur, som verkar i Danmark. Tack vare det omfattande nätverket behöver en förpackningsproducent inte känna till lagar och regler i olika länder, utan kan istället lägga ut sitt producentansvar på vilken som helst av de aktörer som ingår i samarbetsavtalet.

“Vi vill i all vår verksamhet underlätta för producenter och därmed utöka vårt tjänsteutbud även för företag som verkar utanför den finska marknaden,” kommenterar Mika Surakka, VD för Sumi Oy.

TMR är en förpacknings producentsammanslutning som verkar i Sverige, grundad 2005. Läs mer om TMR
Recipo är en producentsammanslutning för el- och elektronikavfall samt batterier som verkar i Sverige, Danmark och Norge. www.recipo.com