Skip to content
Hem » Aktuellt » Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy verksamhet har startat 

Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy verksamhet har startat 

Sumis dotterbolag Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy har lyckats starta sin verksamhet som planerat under augusti, och den första plastlasten levererades till Clean Plastic Finlands återvinningsanläggning den 8.8.2024. De jordbruksplaster som levereras till CPF vidareförädlas till återvunnen plastgranulat. 

SuMaKi noutotilaus -applikationen har för närvarande över 680 registrerade användare, och mer än 400 jordbruksplastlaster har beställts för upphämtning runtom i Finland. Hittills har vi genomfört mer än 140 upphämtningar och levererat över 800 ton balplast till återvinning. 

“Det har varit fantastiskt att se hur kunderna har hittat SuMaKi-noutotilaus applikationen och gjort beställningar via den. Till en början fanns det små utmaningar med att sortera plasten korrekt i vita och färgade upphämtningshögar, men genom ett gott samarbete har vi även där uppnått bättre resultat med kunderna. När upphämtningarna började var det tillfredsställande att se resultaten av vårt arbete när den balplast vi samlat in får ett nytt liv,” kommenterar materialchefen Anders Lundin. 

Upphämtningar sker i snabb takt, och vi strävar efter att köra igenom den nuvarande orderstocken före vintern. Under vintern görs ett uppehåll i upphämtningarna, och de fortsätter igen våren 2025 när vädret tillåter. SuMaKi planerar för närvarande att utvidga verksamheten nästa år till andra typer av jordbruksplaster samt en betydande ökning av insamlingsmängden för balplast. 

Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy är ett återvinningsgemenskap som utvecklar ett nationellt system för frivillig insamling och återvinning av jordbruksplaster. Företagen som ingår i föreningen är: Ab Rani Plast Oy, Lantmännen Agro Oy, Hankkija Oy, Finnlacto Oy, Piippo Oyj, Trioworld Oy, Tama Scandinavia AB, Oy Teollisuushankinta TH Ab, Agro-Tuonti Oy, Osuuskunta Pohjolan Maito, Osuuskunta Tuottajain Maito, Osuuskunta Länsi-Maito, Osuuskunta Maitosuomi och Evijärven Osuusmeijeri. 

Läs mer om Suomen Maatalousmuovien Kierrätys via denna länk
Ladda ner SuMaKi noutotilaus -applikationen via denna länk 

Läs mer om Clean Plastic Finlands verksamhet via denna länk