Pakkausten lajitteluohjeet kuluttajille
Ilman keräystä ei ole kierrätystä – vain keräysastiaan laitettu pakkaus voi päätyä uusioraaka-aineeksi. Alempaa tältä sivulta löydät lajitteluohjeet kuluttajille.
Pakkauskeräykseen voi laittaa vain pakkauksia ja kodin pienmetallia. Huomioi seuraavat kohdat:
- Tunnista, että kyseessä on pakkaus, jota on käytetty tuotteen pakkaamiseen. Esim. tyhjänä ostettu pakastusrasia tai ämpäri ei ole tuottajavastuun mukainen pakkaus. POIKKEUS: kodin pienmetallit saa laittaa metallipakkauskeräykseen.
- Keräykseen voi laittaa kaiken kotitalouksissa syntyvän pakkausjätteen, myös kodin ulkopuolella ostetut kuluttajapakkaukset, esimerkiksi kolmioleipäpakkaukset ja vastaavat.
- Muovia vai metallia? Jos pakkaus rutistamisen jälkeen palautuu alkuperäiseen muotoonsa, on se todennäköisesti pääosin muovia. Jos taas pakkaus pysyy rutussa, laita se metallinkeräykseen.
- Jos pakkaus tuntuu muovilta, laita se muovipakkausten keräysastiaan. Muovia kuvaavat numerot kolmion sisällä eivät ole pakollisia, joten niitä ei tarvitse etsiä pakkauksesta.
- Jotkut pakkaukset ovat materiaalien yhdistelmiä. Perussääntö: jos jotakin materiaalia on painosta yli puolet, se kuuluu kyseisen pakkauksen keräykseen. Helposti irrotettavat pakkauksen osat lajitellaan kukin materiaalinsa mukaisesti. Tuotteen valmistajan omat lajitteluohjeistukset pakkauksissa antavat lisää tietoa.
Pakkauksen tulisi olla tyhjä ja riittävän puhdas. Ruokahävikin vähentäminen on tässäkin hyvä tavoite. Kylmällä vedellä huuhtelu tai pyyhkäisy paperilla riittää.
Pakkausten kierrätystä voi parantaa irrottamalla pakkausten eri osat, kuten korkit, kannet, pumput ja vyötteet. Eri muovia olevia pakkauksia ei pidä laittaa sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen.
Vaarallisia aineita sisältävät pakkaukset kuuluvat aina kunnan tai yksityisen toimijan järjestämään vastaanottopisteeseen. Lääkeitä sisältäviä pakkauksia voi palauttaa apteekkiin. Moottoriöljyä sisältäneet pakkaukset on vaikeaa valuttaa tyhjäksi, joten ne pitää laittaa kunnan ohjeistamaan keräykseen.
Oheisia lajitteluohjeita käytetään KULUTTAJIEN kierrätyksessä, esimerkiksi kotitalouksissa. Yrityksille on omat lajitteluohjeensa.
Lisää esimerkkejä löydät usein kysyttyä -kohdasta.
Lasipakkausten lajitteluohjeet kuluttajille
Lue lasipakkauksen kierrätyksestä lisää RINGIn sivuilta.
Metallipakkausten ja pienmetallin lajitteluohjeet kuluttajille
Lue metallipakkauksen kierrätyksestä lisää RINGIn sivuilta.
Muovipakkausten lajitteluohjeet kuluttajille
Muovien tunnistus lajittelulaitoksella:
– Optinen lukulaite tunnistaa eri muovilajit
– Eri muovilajit erotellaan toisistaan
Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, lukulaite tunnistaa vain toisen. Samasta syystä erilaiset purkit kannattaa laittaa keräysastiaan erikseen, ei sisäkkäin. Muutkin helposti irtoavat osat, kuten pumppuosa pesuainepulloissa, on hyvä laittaa keräykseen erillään.
Mitä parempi lajittelu keräysvaiheessa, sitä tarkemmin optinen lajittelija erottelee eri muovit toisistaan. Lajittelu takaa hyvälaatuisen uusiomuovin raaka-aineen ja edistää korkealaatuisen uusiotuotteen valmistusta.
Lisää vinkkejä täältä: www.muovikuuluukiertoon.fi/
kierratysvinkit/
Paperi- ja kartonkipakkausten lajitteluohjeet kuluttajille
Lue kartonkipakkauksen kierrätyksestä lisää RINGIn sivuilta.
Puupakkaukset
Kaikki kierrätettävät puupakkaukset ovat yrityspakkauksia. Puupakkauksille ei ole kuluttajakeräystä.
Puupakkauksia voivat olla esimerkiksi:
– Kuormalavat
– Puiset kuljetuslaatikot
– Kaapelikela
– Tynnyrit
– Pakkausten tukipuut
– Muut alustat/kehikot