Siirry suoraan sisältöön

Muovien materiaalimerkit

Yrityksillä on vastuu muovijätteen käsittelystä. Nämä merkit ovat yleisesti sovittu tapa merkitä mistä muovista tuote on valmistettu.

Alta taulukossa on esitetty tavallisimpien pakkausmuovimateriaalien merkinnät selityksineen sekä esimerkkejä kunkin materiaalin käyttökohteista.

Materiaalimerkki 07 kuuluu muille kuin kuudelle yleisimmälle muoville, esimerkiksi 07 PC (polykarbonaatti) tai useamman muovin yhdistelmämateriaalille. Yhdistelmä voi olla esimerkiksi 07 PE/PP, jota käytetään mm. kalvossa, jossa on sekä polyeteeni- (PE) että polypropeeni- (PP) kerroksia. 

Oli merkki mitä tahansa alla olevista, jos kyseessä on pakkaus, jonka materiaalista enin osa on muovia, voi sen aina laittaa muovipakkausten keräykseen. Materiaalimerkki ei ole varma tae siitä, että keräykseen jätetty kuluttajamuovipakkaus menee kierrätykseen. Keräykseen jätetty muovipakkaus menee kuitenkin aina hyötykäyttöön. 

Painokelpoiset versiot merkeistä löytyvät täältä.

Muovimateriaalien merkintä lajittelu

Rypistystesti

Metallia vai muovia pakkauksessa? Merkki 41? Jos pakkauksesta ei käy ilmi kumpaa materiaalia pakkaus on, ”rypistystesti” voi auttaa ratkaisemaan mihin keräysastiaan pakkaus kuuluu. Purista pakkaus nyrkissäsi: jos pakkaus ei palaudu rypistyksen jälkeen, se on todennäköisesti metallia. Jos se palautuu muotoonsa, se on todennäköisesti muovia. Epäselvässä tapauksessa pakkaus on parempi laittaa sekajätteeseen.

Markkinoilla on myös pakkauksia, jotka ovat sekä muovia että kartonkia. Kartonki tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, ovat yleensä kartonkipakkauksia. 

Muovipakkaukset, joissa on myös muita materiaaleja kuin muovia eivät yleensä sovi uusiokäyttöön ja päätyvät toistaiseksi energiahyödyntämiseen.  

Kaikkien eri pakkausmateriaalien merkit löydät tästä tiedostosta:

Förpackningplasternas teckningar