Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Toimitusjohtajan katsaus tammikuu 2023

Toimitusjohtajan katsaus tammikuu 2023

Vuosi 2023 on alkanut kiireisenä: viimeiset toimenpiteet tuottajayhteisöstatuksen saamiseksi kaikille pakkauksille ovat käynnissä. Rakennamme SUM:n toimintaa vastaamaan uutta statusta ja lainsäädännön toimialalle tuomia muutoksia. Joulukuussa SUM:ssa aloitti materiaalipäällikkö Eeva Hanni, joka vahvistaa osaajajoukkoamme. Muovi- ja lasipakkausten terminaalikumppanit on valittu. Metallin ja kuitupakkausten osalta tarjouskilpailu on päättynyt ja neuvottelut ovat käynnissä. Sopimukset alkavat kevään aikana.

Aivan loppuvuodesta kuluttajamuovien lajittelulaitoksessa Riihimäellä syttyi pieni tulipalo, joka aiheutti vajaan kolmen viikon keskeytyksen materiaalin vastaanotossa. Tulipalon syytä ei saatu selville, mutta arviomme mukaan se on voinut johtua ladattavien sähkölaitteiden akuista. Litiumioniakkuja käytetään tänä päivänä entistä enemmän kotitalouksissa esimerkiksi mobiililaitteissa, työkaluissa ja sähköhammasharjoissa. Elektroniikkalaitteet ja akut eivät kuulu muovipakkausten keräykseen, koska ne voivat syttyä ja aiheuttaa turvallisuusriskin. SUM on päivittänyt muovipakkausten lajitteluohjeitaan ja valmistelee tiedotusta kuluttajille aiheesta.

Alustavat raportit vuoden 2022 muovipakkausten keräysmääristä ovat valmistuneet. Kaiken kaikkiaan muovipakkauksia saatiin tuottajayhteisön järjestämään keräysjärjestelmään 52 071 t. Näyttää siltä, että edellisvuoden keräysmäärästä jäätiin hieman: -1,0 %. Lajitteluohjeiden mukaista pakkausten lajitteluintoa tarvitaan, jotta uudet kierrätystavoitteet saavutetaan. Kesän 2023 aikana keräys laajeneekin kaikkiin yli viiden huoneiston asuinkiinteistöihin, ja muovipakkausten ekopistemäärä kasvaa 1000 pisteeseen. Kierrätysastelaskelmat saadaan huhtikuussa valmiiksi, mutta jo nyt tiedetään muovin kierrätysasteen parantuneen huomattavasti.

Tuottajayhteisötoimiala on muutoksessa ja myös SUM tulee kehittämään toimintaansa. Pysy mukana muutoksista, seuraa uutiskirjettämme ja verkkosivujamme.