Siirry suoraan sisältöön

SUP-maksuilla katetaan korvaukset kunnille siivousta ja roskaantumisen ehkäisyä

SUP-maksuilla katetaan korvaukset kunnille SUP-pakkausten siivoamisesta. Lisäksi maksuihin sisältyy viestintää roskaantumisen ehkäisystä ja hallintokuluja. Jätelainsäädännössä on määrätty korvattavaksi vuosina 2023–2025 kiinteät asukaslukuun perustuvat maksut, jotka ovat noin 10,5 miljoonaa euroa vuodessa. Vuodesta 2026 alkaen maksut perustuvat kuntien Pirkanmaan ELY-keskukselle ilmoittamiin todellisiin siivouskustannuksiin.

Vuoden 2023 SUP-maksut pakkauksille

SUP-maksut kerätään jälkikäteen kesäkuussa edellisen vuoden määrien osalta. Lopulliset maksujen suuruudet tuoteryhmittäin on päätetty toukokuussa 2024 vuonna 2023 markkinoille saatettujen SUP-pakkausten perusteella.

SUP-maksut pakkauksille tuoteryhmittäin vuodelle 2023 (alv 0 %)
* SUP-elintarvikepakkaukset , kokonaan tai osittain jäykästä materiaalista 216,06 €/t
* SUP-elintarvikepakkaukset, joustavasta materiaalista 809,79 €/t
* SUP-juomapakkaukset 86,18 €/t
* SUP-juomamukit, valmiiksi täytetyt tai myyntipaikalla täytettävät 766,17 €/t
* Kevyet muoviset kantokassit 114,98 €/t

Tyhjänä myytävät mukit raportoidaan RINGille. Ne tulevat maksujen piiriin vuonna 2025.

Pakkausten ilmoitusmenettelystä yleisesti löytyy lisätietoa www.rinkiin.fi sivuilta. Voimassa olevat hinnastot löytyvät myös Ringin sivuilta.

SUP-lainsäädäntö

SUP-direktiivillä viitataan Euroopan Unionin Single Use Plastic- eli kertakäyttömuovidirektiiviin.

SUP-direktiivi koskee tiettyjä kertakäyttöisiä muovia sisältäviä tuotteita, kaikkia oxo-hajoavasta muovista valmistettuja muovituotteita ja kaikkia muovia sisältäviä kalastusvälineitä.

Lue lisää SUP-lainsäädännöstä.

SUP-pakkaus

SUP-pakkauksia ovat tietyt syömävalmiita elintarvikkeita tai juomien muovia sisältävät kertakäyttöpakkaukset kansineen ja korkkeineen sekä muovikassit tai -pussit, joita tarjotaan kuluttajien ostosten pakkaamiseen.

Pakkausten ei tarvitse olla kokonaan muovia kuuluakseen direktiivin soveltamisalaan eikä muovin määrälle ei ole määritelty vähimmäismäärää. Täten esimerkiksi muovipinnoitettu paperikääre voi olla SUP-pakkaus.

Lue määritelmistä lisää SUP-lainsäädäntösivuilta.