Siirry suoraan sisältöön

Yrityspakkaukset kiertämään

Kiilto keräsi yhteen yritysmuovin kierrättämisestä innostuneita yhteistyökumppaneita ja pilotoi HDPE-pakkausten takaisin keräystä vuoden 2020 aikana yhteensä 8 asiakkaan kanssa. Kokemukset olivat niin hyviä, että kokeilu sai jatkoa. Nyt Kiilto on käynnistänyt uuden hankkeen, jossa pilotoidaan HDPE-pakkausmateriaalin suljettua kiertoa.

Kotitalouksien pakkausmuovijätteen kierrättäminen on pitkään ollut helppoa ja monille kuluttajille vakiintunut toimintamalli. Yritysmuovien kierrätykselle pelisäännöt ovat kuitenkin erilaiset, eikä valmiita rakenteita toiminnalle juurikaan ole. Tämän ongelman Kiilto haluaa yhteistyökumppaneidensa kanssa ratkaista.

Jotta kierrätysmuoville löytyy käyttökohteita, sen laatu on tärkeä asia. Tuotteen käyttäjän tulee huuhdella ja lajitella pakkaus oikein. Kun keräysastia on täyttynyt, pakkausjäte noudetaan syntypaikaltaan ja välivarastoidaan. Kierrätyslaitos valmistaa pakkauksista kierrätysmuovia, ja pakkausvalmistaja käyttää sitä pakkausten valmistamiseen. Jotta ketju toimii, pitää kierrätysmuovin laadun pysyä hyvänä eikä muovi saa kontaminoitua eri vaiheissa. Parhaassa tapauksessa pakkausmuovin arvo pystytään säilyttämään ketjussa siten, että pakkauksista voidaan valmistaa uusia pakkauksia.

”On todella hienoa, että pääsemme pilotoimaan suljettua kiertoa. Asioita on vielä ratkottavana, mutta tässä projektissa on korostunut erityisesti yhteistyön voima ja tärkeys. Parhaiden toimintamallien löytämiseksi tarvitaan varmasti vielä myös uusia ideoita. Ne löytyvät parhaiten yhdessä tekemällä”, Kiillon tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen sanoo. 

Pakkausten takaisinkeräys sekä suljetun kierron pilotointi ovat osa Kiillon lupausta ympäristölle, jonka yksi osa-alue on vihreät pakkaukset ja logistiikka. Sen tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä 70 % Kiillon pakkauksista on uudelleenkäytettäviä, kierrätysmateriaalia tai uusiutuvia materiaaleja.

Yritysmuovien kierrätys innostaa

Kuvat © Kiilto Oy

Linkki videoon: youtu.be/v4kKE_MQy1E

Lue Lisää Kiillosta:        www.kiilto.fi/kiilto/