Siirry suoraan sisältöön

Työkaluja yritysten käyttöön – kierrätyskelpoinen muovipakkaus

Kierrätettävyyden merkitys korostuu koko ajan. Sumi on kehittänyt uusia työkaluja yritysten käyttöön. Kierrätysteknologia ja pakkaukset ovat muuttuneet viime vuosina. Samaan aikaan pakkauksia koskeva lainsäädäntö muuttuu voimakkaasti.

Nykyinen kierrätysmalli on ns. mekaanista kierrätystä, jossa muovin koostumus ei muutu vaan se tunnistetaan, lajitellaan, murskataan, pestään ja granuloidaan uusiomuoviksi. Rinnalle on tulossa ns. kemiallinen kierrätys, jossa muovi esilajitellaan, murskataan ja sulatetaan pyrolyysiöljyksi. Kerätyistä muovipakkauksista valmistettu pyrolyysiöljy voidaan syöttää krakkeriin ja käyttää muoviraaka-aineen valmistukseen. Kummallakin menetelmällä on etunsa ja rajoituksensa. Menetelmät täydentävät mahdollisuuksia lisätä kierrätystä.

Sumi on mukana molempien kierrätysmallien kehittämisessä ja osallistuu laajasti erilaisiin tutkimushankkeisiin Suomessa sekä seuraa alan lainsäädännön kehitystä.

Vuonna 2023 Sumi edistää kotimaista kiertotaloutta ja uusiomuovin saatavuutta käyttämällä Fortumin lajittelu- ja kierrätyslaitoksen palveluita.

Opas kierrätyskelpoisen muovipakkauksen suunnitteluun

Sumi julkaisi keväällä 2018 ”Opas kierrätyskelpoisen muovipakkauksen suunnitteluun” työkalun helpottamaan kierrätettävän pakkauksen suunnittelua. Kiitosta saanutta opasta on jaettu noin 3000 kappaletta. Oppaan sähköinen versio on verkkosivuillamme ilmaiseksi ladattavissa.

Oppaan tietoja päivitetään pdf-versioon. Näin takaamme uusimman tiedon muuttuvassa ja kehittyvässä kiertotaloudessa.

Lataa opas tältä sivulta

Kierrätysmaksujen porrastus eli ekomodulaatio

EU-direktiivin kautta on kotimaiseen lainsääntöömme tullut vaatimus vuosittaisten kierrätysmaksujen porrastuksesta mm. kierrätettävyyden mukaan. Tällä halutaan vauhdittaa tuottajia ja pakkaajia tekemään muutoksia kohti kierrätettävämpää pakkausta. EU-tason vaatimus on, että vuonna 2030 kaikki markkinoille saatetut pakkaukset ovat joko kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä.

Sumi julkaisi lainmukaisesti porrastetut maksut kesällä 2022 ja uudet maksut ovat voimassa vuoden 2023 maksuille, jotka perustuvat vuoden 2022 markkinoille saatettuun määrään.

Vuoden 2024 kierrätysmaksuista päätetään kevään 2023 aikana. Porrastusmalli on pidetty mahdollisimman yksinkertaisena, koska asia on uusi. Porrastus noudattelee suunnitteluoppaan linjauksia, mutta ei vielä ota huomioon kaikkia kierrätyksen vaatimuksia. Päivitämme ekomodulaatioporrastusta, kun saamme tietoa muuttuvista teknologioista sekä mallin vaikutuksesta kierrätysasteen kehitykseen ja käyttökokemukseen pakkausmateriaalien valinnoista ja raportoinnista.

Lisätietoa maksujen porrastuksesta löydät sivulta  ”Kierrätysmaksut”

KELPO-kierrätettävyyslaskuri on käytännön työkalu muovipakkausten kehittämiseen

Sumi Oy ja Muovipoli Oy ovat kehittäneet nettipohjaisen työkalun, joka on jatkoa suunnitteluoppaallemme. KELPO-laskuri on tarkoitettu ensisijaisesti asiakkaillemme ja käyttö edellyttää extranet-tunnuksen hankkimista. Laskurin ensimmäinen versio julkaistiin alkuvuodesta 2023.

Työkalulla voi testata kotitalouksien muovipakkauksen materiaalien ja osien vaikutusta käytännön kierrätykseen Suomen keräys- ja kierrätysjärjestelmissä.

Lue lisää ja testaa KELPO-kierrätettävyyslaskuria täältä