Siirry suoraan sisältöön

Kotitalouksien pakkaukset kiertoon

Ilman keräystä ei ole kierrätystä – lajittele kaikki pakkaukset. Käytä omalla kiinteistölläsi olevaa keräysastiaa tai vie pakkaukset ekopisteeseen.

Pakkausten ensisijainen tehtävä on suojata pakattua tuotetta sen elinkaaren aikana. Elintarvikehävikki on yksi suurimmista haasteista maailmalla ja myös Suomessa. Oikein mitoitettu pakkaus vähentää ruokahävikkiä mm. vähentämällä kuljetuksen aikaisia rikkoontumisia ja pidentämällä myyntiaikaa kaupassa, jolloin ruoan pilaantuminen vähenee. Oikea pakkauskoko puolestaan vähentää hävikkiä kotona.

Pakkauksen hiilijalanjälki on pieni suhteessa koko elintarvikeketjun ilmastovaikutuksiin. Tutkimukset osoittavat, että esim. kinkkupakkauksessa jo parin siivun heittäminen roskiin vastaa koko muovipakkauksen valmistuksen ja hyötykäytön hiilijalanjälkeä. Pakkaus (muovinenkaan) ei siis tässäkään suhteessa ole ”pahis”.

Kotitalouksien pakkausten kierrätys on helppo ilmastoteko

Pakkausten kierrätys on ilmastoteko:
Metallipakkausta voi kierrättää rajattomasti ja säästää merkittävästi luonnonvaroja. Kierrätysmetallista valmistetaan sekä uusia metallipakkauksia että muita metallituotteita.
Kartonkipakkaus voi kiertää jopa seitsemän kertaa ja säästää neitseellisen kuidun valmistamiseen tarvittavaa puuta. Kierrätyskuidusta valmistetaan esimerkiksi uusia kartonkipakkauksia, hylsykartonkia, erikoispapereita ja kartonkeja.
Lasipakkauksen kierrättämisen säästää raaka-aineita. Lasipakkauksen voi kierrättää lukemattomia kertoja uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee. Kierrätyslasista valmistetaan uusia lasipakkauksia, lasivillaa sekä vaahtolasia.
Muovipakkauksista saatavaa uusiomuoviraaka-ainetta voidaan käyttää erilaisten tuotteiden valmistukseen. Verrattuna neitseellisen muovikilon käyttöön kilon uusiomuovin käyttäminen vähentää 1,5 kiloa hiilidioksidipäästöjä (CO2) .

Puhdas ja kierrätyskelpoinen muovipakkaus keräysastiaan


Muovit ovat ylivoimaisesti monikäyttöisin materiaaliryhmä. Niiden valmistus ja käyttö on erittäin resurssitehokasta. Muovipakkausten lajittelu kierrätykseen on helppoa – lapsikin sen osaa.

Katso myös Kiertokapulan video: ”Miten lajittelen ja kierrätän pakkausmuovin?

Pakkausten lajitteluohjeet kotitalouksille

Ilman keräystä ei ole kierrätystä – vain keräysastiaan laitettu pakkaus voi päätyä uusioraaka-aineeksi!

Tutustu kotitalouksien lajitteluohjeisiin täällä.

sumilit - kartonki, puu, lasi, muovi ja metalli