Siirry suoraan sisältöön

Ainoa juomapakkaus joka kierrätetään kokonaan Suomessa

Yritysesimerkki: Pramia Plastic Oy

PET-pullo on tuttu jokaiselle virvoitusjuomien ostajalle. Verrattuna vanhoihin lasisiin limsapulloihin PET-pullot säästävät energiaa sekä kuljetuksissa panimoilta kauppoihin että kaupasta kotiin. Tiesitkö, että merkittävä osa PET-pulloista kierrätetään Suomessa? Ja PET-pullo on ainoa juomapakkaus, jonka kierrätys hoidetaan kokonaan täällä. Esimerkiksi alumiinitölkit lähetetään Saksan tai Iso-Britannian sulattamoihin. 

Palautetut kierrätysmuovipullot paalataan ja toimitetaan kierrätykseen. Kirkkaista pulloista tehdään uusia pulloaihioita eli preformeja tai muovituotteiden raaka-ainetta. Värillisistä pulloista tehdään mm. fleecekangasta, reppuja, jalkineita, sateenvarjoja ja kännyköiden osia. 

Pramia Plastic Oy on toinen niistä yrityksistä maailmassa, joka pystyy tekemään kirkkaita pulloja sataprosenttisesta uusiomuovista. Toinen yritys sijaitsee Kanadassa. Maailmalla valmistetaan uusiopulloja puhtaasti kierrätysmateriaalista, mutta ne ovat värillisiä. 

– Uusiomateriaali voi olla jopa parempaa kuin neitseellinen. Se kertoo kuinka tiukat spesifikaation Palpalla (Suomen Palautuspakkaus Oy) on ja kuinka panostuksemme huippuluokan koneisiin on kannattanut, sanoo Pramia Plastic Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäkinen

Kierrätetyistä PET-pulloista ei mene mitään kaatopaikalle. Pulloista tehdään uusia aihioita eli preformeja panimoteollisuudelle. Kierrätys-PETistä 70 – 80 prosenttia menee vientiin mm. tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Polyeteenin (PE) ja polypropeenin (PP) seoksesta valmistetuista korkeista tehdään mm. lokasuojia, kompostoreita ja muovilankkuja. Etikettejä ei voi hyödyntää materiaalikierrätyksessä, mutta niistä saadaan polttamalla energiaa. 

Pramian tehdas toimii tuulivoimalla. Näin Suomessa kierrätetyn PET-pullon hiilijalanjälki on alle kymmenesosa neitseellisen pullon jalanjäljestä. 

Suomessa tehdään jätteestä elintarvikekontaktiin sopivaa materiaalia. 

Lisätietoa Pramia Plastic Oy sekä www.pantilliset.fi

PET-pullon kierrätys

Pramia Plastic Oy pullopaali
Pramia Plastic Oy murske
Pramia Plastic Oy säkit

Kuvat © Pramia Plastic Oy