Siirry suoraan sisältöön

Yrityksellä on vastuu pakkauksistaan

Suomessa on tuottajavastuuta koskeva lainsäädäntö, mikä tarkoittaa, että tuottajan on järjestettävä markkinoille saattamiensa tuotteiden jätehuolto ja vastattava siitä aiheutuvista kustannuksista.

Pakkausten tuottajia ovat tuotteidensa pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat. Tuottajalle helpoin tapa hoitaa tuottajavastuunsa on liittyä tuottajayhteisöön.

Koskeeko tuottajavastuu minun yritystäni?

Tuottajan vastuu pakkaustensa jätehuollosta ja hyötykäytöstä koskee kaikkia pakkaajia ja pakattujen tuotteiden maahantuojia, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Liikevaihtoraja poistuu ensi vuonna.

Pakkausten tuottajavastuu perustuu jätelakiin (646/2011)ja valtioneuvoston asetukseen pakkauksista (518/2014). Jätelaki päivittyi 15.7.2021. Pakkausten valmistukseen liittyvät vaatimukset ovat edelleen yksittäisen yrityksen omalla vastuulla.

Lähes kaikki tuotteet ovat nykyään pakattuja, tavalla tai toisella. Myös maahantuotujen tuotteiden pakkaukset kuuluvat tuottajavastuun piiriin. 

Pakkausten tuottajavastuun voi hoitaa helpoiten liittymällä tuottajayhteisöön. Ota yhteyttä info@sumi.fi sähköpostilla.

Lainsäädäntö on muuttumassa siten, että 1 ME liikevaihtoraja poistuu ja kaikki pakkaajat ja pakatun tuotteen maahantuojat ovat tuottajavastuullisia.