Siirry suoraan sisältöön

KELPO-kierrätettävyyslaskuri muovipakkauksille

Sumi on kehittänyt yhteistyössä Muovipolin kanssa kierrätettävyyslaskurin muovipakkauksille. Laskurin ensimmäinen versio on nyt testattavissa. Laskuri antaa suuntaa antavan arvion pantittoman kuluttajapakkauksen kierrätettävyydestä Suomessa. Laskuri pohjautuu Sumin muovipakkausten ekomodulaatioon ja Suomessa kulloinkin käytössä oleviin keräys- ja kierrätysjärjestelmiin. Vaikka materiaali olisi teoreettisesti kierrätettävä, mutta Suomessa ei ole sille erillistä kierrätysjärjestelmää, huomioi laskuri tämän. Tietyillä vastausvaihtoehdoilla kysely päättyy eikä kierrätettävyyttä arvioida.

Laskurin tuloksena pakkauksellesi ilmoitetaan prosentuaalinen kierrätettävyys sekä jokin neljästä Sumin ja Muovipolin määrittelemästä kierrätettävyysluokasta:

  • A: Korkea kierrätettävyys (yli 80 %)
  • B: Hyvä kierrätettävyys (71-80 %)
  • C: Kohtuullinen kierrätettävyys (50-70 %)
  • D: Heikko kierrätettävyys (alle 50 %)

Laskuri auttaa pakkausmateriaalivalinnoissa ja -vertailuissa. Tulosta ei voi käyttää markkinoinnissa tai kuluttajaviestinnässä, vaan laskuri on tarkoitettu ainoastaan tuottajille ja pakkaussuunnittelijoille sisäiseen käyttöön. Lopputulosta on mahdollista täsmentää kierrätyskokeilla ja -analyyseilla laboratoriomittakaavassa, lisätietoa Muovipolin nettisivuilta. 

Laskuriin voi vastata rajattomia kertoja. Eri vastauskerrat voi nimetä ja tallentaa vertailua varten. Laskurin kysymyksiin vastataksesi tarvitset tiedot mm. pakkauksen materiaalista/materiaaleista, rakenteesta, barrier-kerroksista, monimuovipakkausten eri kerrosten paino-%, pakkauksen väristä, painatuksista ja painatuksen tyypistä, etiketistä ja sen kiinnityksestä sekä PE- ja PP- monomuovipakkausten osalta materiaalin tiheydestä, jos siihen on lisätty jotakin lisä-/täyteaineita (kuten talkki, kalsiumkarbonaatti), jotka vaikuttavat materiaalin tiheyteen.

Toivomme teidän kokeilevan laskuria erilaisille pakkauksille. Myös palautetta laskurista ja lopputuloksista tarvitaan, jotta voimme kehittää laskuria ja korjata siinä mahdollisesti esiintyviä virheitä! Palautelomakkeelle pääsee tulossivulta KELPO-laskurin täyttämisen jälkeen.

OHJEET:

  • Täytä kysely erikseen osille, jotka raportoidaan myös tuottajavastuun vuosi-ilmoituksessa erillisinä pakkauksina – voit nimetä kyselyt lopussa.
  • Vastaa kaikkiin avautuviin kysymyksiin. Muussa tapauksessa tulos vääristyy.
    Huomaa, että osassa kysymyksistä on oletusvastaus – vaihda vastaus tarvittaessa.
  • Pääset eteenpäin ”SEURAAVA”-painikkeella. Tarvittaessa voit palata edelliseen kysymykseen painamalla ”EDELLINEN”.
  • Kun näkyviin tulee ”KATSO TULOS”-painike, paina kyseistä painiketta päättääksesi kyselyn.

Huomaa, että laskuri on tarkoitettu ensisijaisesti Sumin asiakkaille ja laskurin käyttämiseksi tarvitset Kelpo-laskuri käyttäjätunnuksen, jota voit pyytää osoitteesta info@sumi.fi.