Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Sumi Oy

Vuonna 1992 perustettu Sumi Oy on 33 yrityksen ja järjestön omistama yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Sumi Oy vastaa noin 4000 yrityksen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta.

Sumi Oy on jäteasetuksen ja valtioneuvoston päätöksen mukainen tuottajayhteisö. Pirkanmaan ELY-keskus on on hyväksynyt Sumin tuottajarekisteriin 5.5.2023 ja nyt tuottaja voi tehdä kanssamme tuottajavastuun siirtosopimuksen kaikista pakkauksista.

Yrityksen toiminta rahoitetaan tuottajayrityksiltä tulevien kierrätysmaksujen kautta. Tuottaja ilmoittaa palveluyhtiö Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle alkuvuodesta kaikkien pakkausten osalta edellisen vuoden pakkausmääränsä ja Rinki Oy laskuttaa tuottajayhteisön hyväksymän kierrätysmaksun. Rinki Oy tilittää tuottajayhteisöille näille kuuluvan osuuden.

Tuottajavastuu toteutetaan yhdessä kumppaneiden kanssa. Keräys- ja kierrätyskumppanien lisäksi yhteistyötä tehdään muiden tuottajayhteisöjen (Tuottajayhteisöjen Neuvottelukunta = TYNK), viranomaisten, alan järjestöjen ja viestintäyritysten kanssa. Tuottajavastuun hoitamisen tulee olla tasapuolista ja kustannustehokasta.

Yrityspakkauksia on Suomessa kierrätetty 1960-luvulta alkaen. Sumi Oy edistää monin tavoin pakkausten kierrätyksen kasvua. Tavoitteena on, että yhä suurempi osa yrityspakkauksista päätyisi energiahyödyntämisen sijaan kierrätykseen. Jokainen yritys voi omalta osaltaan edistää käytetyn pakkauksen ympäristötehokasta lajittelua.

Sumin toiminta on lähtenyt muovipakkausten tuottajavastuun hoitamisesta. Jatkossa on yhä tärkeämpää, että uusiomuoville löytyy lisää käyttökohteita. Kuluttajat voivat ohjata kysyntää ostamalla uusiomuovista valmistettuja tuotteita. Kunnat ja suuret hankintakeskittymät voivat vaatia uusiomuovia ostettaviin tuotteisiin. Muovituotteita ja -pakkauksia valmistavat yritykset lisäävät uusiomuovin käyttöä kysynnän ja vaatimusten mukaan.

Sumi Oy ei harjoita jätteenkuljetustoimintaa tai muutoin kilpaile toimivien kierrätysjärjestelmien kanssa. Yrityksellä ei ole omaa uusiomuovin valmistusta.