Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Joko olet kokeillut KELPO-laskuriamme?

Joko olet kokeillut KELPO-laskuriamme?

Ilman kierrätyskelpoisia pakkauksia ei synny kierrätystä. Mikä sitten on kierrätyskelpoinen pakkaus? Tähän kysymykseen tarjosimme vastausta 2018, kun julkistimme erittäin hyvin vastaanotetun oppaan kierrätyskelpoisen muovipakkauksen suunnitteluun. Maailma muuttuu ja niin mekin. Vuonna 2023 kierrätettävyys on eri tavalla esillä kuin 2018. Auttaaksemme asiakkaitamme edelleen muovipakkauksen suunnittelussa ja markkinoiden vaatimusten täyttämisessä suunnittelimme Muovipoli Oy:n kanssa digitaalisen työkalun nimeltään KELPO.

KELPO-laskuri antaa arvion pantittoman kuluttajapakkauksen kierrätettävyydestä Suomessa. Se pohjautuu tuoteryhmien osalta vuosimäärien raportoinnissa käytettyyn ekomodulaatioon eli maksujen porrastukseen kierrätettävyyden mukaan. Laskurissa kierrätettävyys arvioidaan hiukan eri tavalla kuin yksinkertaistetussa ekomodulaatiojärjestelmässä.

Laskuri perustuu käytännön kierrätykseen: Jos keräys- tai kierrätysprosessimme ei käsittele pakkausta kierrätykseen asti, laskuri huomioi sen. Laskurin taustalla on eri vaihtoehtojen pisteytysvertailu, joka antaa laskennallisen kierrätysprosentin pakkauksen ja sen osien lajiteltavuuden, prosessoinnin ja uusiomuovin kysynnän mukaan.

Laskurin tulosta ei tule käyttää markkinoinnissa tai kuluttajaviestinnässä. Se on tarkoitettu lisäämään tietoa pakkauksen eri osien yhteispelistä etenkin lajitteluprosessin yhteydessä. Lajittelussa pakkauksen muovilaji tunnistetaan ns. NIR-laitteistolla infrapunasäteellä pakkauksen pinnasta, jolloin esimerkiksi etiketti saattaa häiritä tunnistamista. Muovilaji vaikuttaa uusiomuovin kysyntään. Jos muovilajia on kierrossa hyvin vähän, sille ei ole markkinaa eikä sitä kannata lajitella erikseen.

Kokeile laskuria ja anna palautetta! Palautetta tarvitsemme laskurin kehittämiseen. Palautelomakkeelle pääset tulossivulta KELPO-laskurin täyttämisen jälkeen.