Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Toimitusjohtajan katsaus – kesäkuu 2023

Toimitusjohtajan katsaus – kesäkuu 2023

Sumi Oy – tuottajan asialla

Sumi Oy merkittiin reilu kuukausi sitten tuottajarekisteriin pakkaustuottajayhteisönä. Kehitystyö ja varsinainen toiminta kaikkien pakkausmateriaalien keräyksen ja kierrätyksen osalta on alkanut ja samoin asiakkaiden eli tuottajien informoiminen muuttuneesta tilanteesta. Suomessa on nyt kaksi pakkaustuottajayhteisöä ja tuottaja voi vapaasti valita kustannuksiltaan tai toiminnoiltaan itselleen sopivamman pakkaustuottajayhteisön. Sumi on kokonaiskustannuksiltaan edullisin vaihtoehto. Tuottaja voi vielä 30.6.2023 asti vaikuttaa tuottajavastuunsiirtosopimuksiin ensi vuodelle.

Viranomaishyväksyntä on meille iso ja tärkeä asia, koska vaihtoehtona olisi ollut monopolistinen rakenne. Avoin kilpailutilanne kehittää toimintoja ja pitää kustannukset mahdollisimman alhaisena. Kaikesta tästä hyötyvät viime kädessä tuottajat saamalla laajempaa ja parempaa palvelua sekä alhaisempia kierrätysmaksuja. Tämän vuoksi Sumin tavoitteena on säilyä edullisimpana pakkausten tuottajayhteisönä.

Muovipakkausten keräys- ja kierrätysaste kasvoivat tasaisesti vuonna 2022

Muovipakkausten vuoden 2022 keräys- ja kierrätystulokset on Sumin osalta julkaistu. Tämä oli ensimmäinen vuosi, jolloin kaikki pantittomat muovipakkaukset eivät olleet Sumin tuottajavastuun piirissä. Kuitenkin suurin osa eli 95,5 % kaikista pantittomista muovipakkauksista kuului SUM:n tuottajavastuun piiriin. Muovipakkausten keräys- ja kierrätysaste kasvoivat molemmat tasaisesti muutaman prosenttiyksikön verran, mutta kasvun kehitys ei riitä 50 % kierrätysasteen saavuttamiseksi vuonna 2025. Edelleen toivomme kuluttajilta pakkausten huolellista, ohjeiden mukaista lajittelua ja toimittamista keräysjärjestelmiin.

Koko Suomen muovipakkausten kierrätysaste lasketaan nyt kahden pantittomien ja kahden pantillisten pakkausten tuottajayhteisön muovipakkausten kierrätystuloksista yhteensä. Sumilla ei ole tietoa muiden tuottajayhteisöjen vuoden 2022 tuloksista, mutta perustuen aiempien vuosien tuloksiin arvioimme, että Suomen muovipakkausten kierrätysaste kokonaisuudessaan vuonna 2022 on noin 33–35 %.  Matkaa EU:n kierrätystavoitteen saavuttamiseksi on vielä edessä.

Yhtiökokouksessa valittiin hallitus tulevalle vuodelle

Sumin yhtiökokous pidettiin 7.6.2023. Yhtiökokous vahvisti tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen sekä valitsi uuden hallituksen. Hallitus jatkaa yhtä henkilövaihdosta lukuun ottamatta samana. Veli Ollila päätti jättää hallituksen, sillä hän on siirtymässä toiselle toimialalle uusiin tehtäviin. Hänen tilalleen valittiin Ville Nurminen Bewi RAW Oy:stä. Omasta puolestani haluan kiittää Veliä ansiokkaasta työstä hallituksessa tänä muutoksen vuotena ja toivottaa onnea uusiin haasteisiin. Samalla toivotan Villen tervetulleeksi yhdessä kehittämään pakkausten tuottajavastuuta.