Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Kehitysjohtaja Peter Rasmussen on nähnyt alan muutoksen – ja muuttanut alaa itse

Kehitysjohtaja Peter Rasmussen on nähnyt alan muutoksen – ja muuttanut alaa itse

Kun Peter Rasmussen päätti siirtyä kansainvälisistä yrityksistä pienempään ympäristöön, hän ei tiennyt mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Rasmussen päätyi kiinnostavaan rooliin Suomen muovipakkauskierrätyksen kentällä – rooliin, jota voi sanoa aidosti näköalapaikaksi.

”Kun yli 30 vuotta kestäneet tehtäväni kansainvälisessä pakkausten myynnissä loppuivat, piti miettiä 55-vuotiaana, mitä seuraavaksi. Aika nopeasti päädyin siihen, että halusin tehdä työtä Suomessa ja varsinkin Suomen hyväksi, mieluiten jotain uutta”, Peter muistelee. Kierrätys ja tuottajavastuu olivat jääneet hänen mieleensä, ja pian hän löysi itsensä Suomen Uusiomuovista (elokuusta alkaen Sumi Oy). Singapore ja Bryssel vaihtuivat Kuopioon, Seinäjokeen ja muihin Suomen paikkakuntiin – ja samalla hän pääsi mukaan alan merkittäviin kehitysaskeliin.

”Matkan varrelta on erityisesti jäänyt mieleen Ekokemin kanssa tehty muovipakkausjätteen toimitussopimus vuonna 2015, joka mahdollisti muovijalostamon rakentamisen Riihimäelle, ja samoihin aikoihin osunut yli 400 puristimen hankinta kotimaiselta Europress Oy:ltä silloisen SUK:n kanssa,” Peter sanoo.

Euroopan laajuinen kilpailutus ja toteutunut kauppa on edelleen alan isoimpia.

”Mielenkiintoista oli myös Ekopiste-keräysverkoston rakentaminen ja avaus 2016, muovipakkausten suunnitteluoppaan tuottaminen ja julkistus 2018, ja osaltaan tietenkin pari viimeistä vuotta, kun yli kymmenen vuotta kestänyt tuottajavastuun ”himmelisulkeiset” sai päätöksensä Sumin muuttuessa Mika Surakan alaisuudessa kaikkien materiaalien tuottajayhteisöksi.”

Peterin ansiosta Suomessa nähdään nyt keltaisia muovipakkausten keräysastioita. ”Toin keltaisen värin silloisesta CEN-standardisointityöstä lajittelutarraan, josta väri siirtyi astioihin. Tein siitä hiukan iloisemman keltaisen piristyksenä harmaiden jäteastioiden joukkoon”, hän kertoo.

Hänen aikanaan on tapahtunut monia muutoksia: ”Olen hyvä esimerkki siitä, että muuttuva maailma luo uusia toimialoja ja työtehtäviä.” Muovipakkausten tuottajavastuu, keräys ja kierrätys eivät herättäneet paljon kiinnostusta vuonna 2011, mutta tilanne on nyt toinen. Peterin muovipakkausosaaminen osoittautui arvokkaaksi yrityksiä neuvoessa. ”On ollut tosi palkitsevaa saada olla mukana tässä kehityksessä ja maailmaa parantamassa”, Peter sanoo.

Peter Rasmussen jää virallisesti eläkkeelle Sumista 30. marraskuuta 2023, merkittävän 12-vuotisen uran jälkeen. Hän kiittää monia kollegoitaan ja sidosryhmiä yhteistyöstä ja tiedon jakamisesta. Kiitos kohdistuu myös alan kattojärjestö EPRO:n ammattilaisten laajaan joukkoon, jotka ottivat Peterin loistavasti mukaan ammattikuntaansa.

”Haluan kiittää tietenkin Sumia mielenkiintoisesta työpaikaista, jossa olen saanut tehdä monia asioita. Kiitos Vesa Kärhälle ja Mauri Nurmiolle, jotka palkkasivat minut yhtiön ensimmäiseksi kokopäiväiseksi työntekijäksi ja myös Vesa Soinille, joka jätehuollon ammattilaisena ja esimiehenä opasti minut alan saloihin.”

Peter toteaa, että Suomessa osataan tehdä asioita yhdessä, jakaa tietoa ja tehdä päätöksiä. ”Asiantuntija ei voi olla ilman tietoa”, Peter toteaa, ja se on ollut hänen mottonsa läpi uran.