Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Sumi Oy:n Mika Surakka on ensimmäinen Muovin kierto -palkinnon saaja 

Sumi Oy:n Mika Surakka on ensimmäinen Muovin kierto -palkinnon saaja 

Ympäristöministeriö jakoi muovin kiertotalouden Muovin kierto -palkinnon ensimmäisen kerran Muovifoorumissa 24.10.2023. Ministeriö haluaa palkinnon avulla nostaa esiin ratkaisijoita, jotka ovat edistäneet muutosta kohti muovin kiertotalouden läpimurtoa. Ensimmäistä kertaa jaetun kiertopalkinnon pokkasi Sumin toimitusjohtaja ja pitkän linjan kierrätysasiantuntija Mika Surakka.

Palkinnon saajan valitsi Muovitiekartan yhteydessä toimiva kansalaisten Muoviraati. Muovitiekartta 2.0 on laaja kansallinen ohjelma, jonka tavoitteena on muovin kiertotalouden läpimurto Suomessa vuoteen 2030 mennessä. 

Mika Surakan missio on nostaa suomalaisten muovipakkausten keräysastetta ja puskea Suomi saavuttamaan EU:n asettamat kierrätystavoitteet.  

”Olen todella otettu tästä palkinnosta. Yksin en ole toteuttanut muovinkierrätysprojekteja, vaan minulla on ollut onni olla osana hienoja joukkueita, henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita. Yhdessä olemme saavuttaneet tavoitteet,” Mika Surakka sanoo. 

“Olen aina ajatellut liiketoiminnassa, että miksi tehdä tavanomaisuuksia. Tämän johtoajatuksen myötä olen etsinyt uusia, hyvin poikkeaviakin ratkaisuja. Sama ajatusmalli pitää olla mielessä, jotta Suomi saavuttaa muovipakkausten kierrätystavoitteet, eli joukkueena uusia ideoita toteuttaen”.

Palkinnon luovuttaneen valtiosihteeri Timo Jaatisen sanoin: ”Muovin kierto -palkinto ei ole pelkästään tunnustus menneistä saavutuksista, vaan myös inspiraatio tulevaisuuteen. Toivottavasti se kannustaa meitä pyrkimään entistä korkeammalle ja löytämään uusia tapoja vauhdittaa muovin kiertotalouden läpimurtoa. Kuten palkinnon saaja on itse sanonut: Meidän on katsottava tiukasti eteenpäin ja luotava ratkaisuja seuraaville vuosikymmenille.”

25 vuotta muovinkierrätystä 

Mika Surakka on tehnyt 25-vuotisen uran muovien kierrätyksen parissa ja kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi. Hän perusti vuonna 2000 ensimmäisen suomalaisen yrityksen, Muovix Oy:n, joka pystyi kierrättämään sekamuoveja uusiotuotteiksi. Lisäksi hän on ollut mukana kehittämässä menetelmän muovihylsyjen valmistukseen pakkausteollisuuden tarpeisiin.

”Oleellista on, että kestävä kierrätys perustuu pysyvälle kierrätysliiketoiminnalle pelkän kierrätystoiminnan sijaan. Olen aina pyrkinyt rakentamaan kestäviä konsepteja, joita esimerkiksi yhteiskunnan ei tarvitse rahoittaa. Kierrätys siis maksaa itse itsensä,” Mika Surakka sanoo. 

Surakka on toiminut Sumi Oy:n (ent. Suomen Uusiomuovi Oy) toimitusjohtajana vuodesta 2021.  

Sumi Oy on toteuttanut ja aktiivisesti kehittänyt muovipakkausten kierrätystä kotimaassa jo vuosia ja varmistanut, että Suomessa on muovipakkausten lajittelukapasiteettia. Pelkästään vuonna 2022 Sumi kierrätti verkostonsa kautta 54 miljoonaa kiloa pakkausmuovia. Vuodesta 2016 alkaen, jolloin regulaatiossa siirryttiin nykyisen kaltaiseen täyden tuottajavastuun piiriin, Sumi pakkaustuottajayhteisönä on kierrättänyt pakkausmuovia jo reilusti yli 300 000 tonnia.  

”Mika Surakka on joukkuepelaaja, jonka joukkueita ovat Sumi Oy ja Suomi Oy. Tehokas muovipakkausten kierrätys alentaa myös Suomen maksamaa EU-omavaramaksua, mikä tarkoittaa vuositasolla miljoonien eurojen alennuksia Suomen EU:lle suorittamina maksuina. Hän – jos kuka –on tämän tunnustuksen ansainnut 25 vuoden sitkeästä työstä ja innovaatioista kiertotalouden ja muovinkierrätyksen hyväksi”, summaa Sumi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Tiilikainen

Lisätietoja:  

Mika Surakka, toimitusjohtaja, Sumi Oy 
mika.surakka@sumi.fi 
Puh. +358 400 197 848  

Sumi Oy on voittoa tavoittelematon, asiakkaidensa omistama pakkaustuottajayhteisö, joka hoitaa lain tarkoittamat tuottajavastuun vaatimukset tuottajiensa puolesta tasapuolisesti ja kustannustehokkaasti. Sumi vastaa lasi-, metalli-, muovi-, paperi- ja kartonki- sekä puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä Suomessa. Sumi edistää keräys- ja kierrätysasteen kasvua ja pakkausmateriaalien järkevää uusiokäyttöä – pienentäen yhteiskunnan hiilijalanjälkeä ja säästäen luonnonvaroja.