Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus

Syksy on ollut kiireistä aikaa tuottajavastuualalla. Sumin viime kuukausiin on mahtunut paljon tapahtumia ja messuja sekä tärkeimpänä useita tapaamisia asiakkaiden eli tuottajien kanssa. Meille Sumissa on tärkeää tietää, miten voimme parhaiten tarjota tuottajille lisäarvoa tuottajavastuuasioissa ja siten palvella heitä paremmin ja laajemmin. Tuottajan etu on tärkeintä Sumille. 

Jatkamme kehitystyötä ja innovaatioiden lisäämistä koko pakkausten tuottajavastuun arvoketjussa. Joitain projekteja olemme jo saaneet valmiiksi ja niistä kertoneetkin. Olemme aloittaneet kemiallisen kierrätyksen yhteistyössä Wastewisen kanssa ja kehitys jatkuu, jotta mekaanisen kierrätykseen soveltumattomia muovipakkausvirtoja voidaan kemiallisesti kierrättää enemmän.  

Otimme tekoälyn käyttöön kotisivuillamme ja olimme ensimmäinen tuottajavastuualalla ja ylipäätään yksi ensimmäisistä yrityksistä Suomessa, joka hyödyntää tekoälyä kotisivujen tiedonhaussa. Toivomme, että kaikki tuottajavastuualalla toimivat ottavat kotisivumme käyttöön tuottajavastuun tietopankkina. Aiemminhan olemme jo saaneet julkaistua muun muassa Sumppu-ekopisteet tapahtumiin ja KELPO-muovipakkausten kierrätettävyyslaskurin. Seuraavista valmistuvista projekteista tiedotamme lähiaikoina. 

Sumin yhtiökokouksen päätettyä keväällä 2022, että yhtiö jatkaa itsenäisenä tuottajayhteisönä, alkoi prosessi, jossa Sumi haki merkintää tuottajarekisteriin kaikkien pakkausmateriaalien tuottajayhteisöksi. Hakuprosessi oli pitkä ja siinä oli ulkoisia haasteita matkan varrella, mutta päätös saatiin toukokuun alussa 2023. Tällöin syntyi pakkaustuottajayhteisöjen alalla aidosti kilpailua, mikä näkyi molempien tuottajayhteisöjen lokakuun lopussa julkaistuissa kierrätysmaksuissa. Yleisnäkemys kierrätysmaksuista on, että molempien pakkaustuottajayhteisöjen hinnat laskivat, vakka vuodelle 2024 on tulossa merkittäviä lisäkustannuksia. Hintojen laskusta hyötyvät tuottajat, joiden asialla me olemme. Kilpailutilanne on siis parempi kuin monopolistinen vaihtoehto. 

Työ jatkuu ja pyrimme entistä parempaan suoritukseen. Haluan myös kiittää Peteriä vuosista Sumilla ja toivottaa hänelle oikein rentouttavia eläkepäiviä. 

Mika Surakka, toimitusjohtaja