Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Sumi Oy ryhtyy hoitamaan pakkausten tuottajavastuuta myös Ahvenanmaalla

Sumi Oy ryhtyy hoitamaan pakkausten tuottajavastuuta myös Ahvenanmaalla

Sumi Oy on voittoa tavoittelematon pakkausten tuottajayhteisö, joka hoitaa lain määräämät tuottajavastuun vaatimukset tuottajien puolesta Suomessa. Nyt Sumi perustaa Ahvenanmaalle tytäryhtiö Sumi Åland Ab:n, joka ryhtyy paikallisten pakkaustuottajien pyynnöstä hoitamaan heidän lakisääteisen tuottajavastuunsa.

Yritykselle ainoa tapa hoitaa tuottajavastuunsa on liittyä tuottajayhteisöön ja sopimuksella siirtää tuottajavastuuvelvoitteensa tuottajayhteisön hoidettavaksi. Ahvenanmaan aiemmat tuottajavastuusopimukset irtisanottiin vuoden 2023 lopussa, eikä pakkausten tuottajavastuuta tällä hetkellä hoideta. Valvova viranomainen, Ålands landskapsregering, on antanut tuottajille 1.7.2024 asti aikaa perustaa tuottajayhteisö.

”Vastasimme ilolla ahvenanmaalaisten tuottajien kutsuun tulla hoitamaan pakkausten keräys ja kierrätys asianmukaiselle tolalle. Olemme tuottajan asialla, joten luonnollisesti lähdimme heti selvittämään asiaa, kun isojenkin kauppaketjujen edustajat kertoivat jääneensä saarella pulaan. Meille on kunnia-asia kehittää ympäristöystävällisempiä ratkaisuja pakkausten arvoketjuun ja edistää keräys- ja kierrätysasteen kasvua sekä pakkausmateriaalien järkevää uusiokäyttöä”, kertoo Sumin toimitusjohtaja Mika Surakka.

Liittyessään Sumi Ålandiin pakkausten tuottaja siirtää pakkausten tuottajavastuuvelvoitteensa Sumi Ålandin hoidettavaksi. Jätelain mukaan pakkauksen tuottajaksi määritellään tuotteen pakkaaja tai pakatun tuotteen maahantuoja. Ahvenanmaalla on 16 kuntaa, joiden kanssa Sumi Ålandin on sovittava lakisääteisen kiinteistökeräyksen toteuttamisesta.

”Me haluamme luoda tuottajille palveluita, jotka ovat kustannustehokkaita ja läpinäkyviä. Meille yhteistyö tuottajien kanssa on ensiarvoisen tärkeää, ja kehitämme jatkossakin laajasti palveluitamme sekä toimintojamme tuottajien kanssa käydyn keskustelun pohjalta”, Surakka avaa.

Sumi Ålandin tavoitteena on perustaa tuottajayhteisö Ahvenanmaalle hyödyntäen emoyhtiön malleja ja prosesseja. Alue ei kuulu Suomen lainsäädännön piiriin, mutta paikallinen jätelaki on hyvin lähellä Manner-Suomen lainsäädäntöä. Sumi panostaa erityisen paljon siihen, että kaikki toiminnan osat tehdään avoimesti ja läpinäkyvästi.

Kun yhtiö on saatu perustettua, tuottajista valitaan yhtiön hallitus, joka päättää budjetista ja kierrätysmaksuista sekä hyväksyy kaikki operatiiviset sopimukset. Näin tuottajat itse pääsevät vaikuttamaan operatiiviseen toimintaan ja kierrätysmaksuihin. Sumi vahvistaa organisaatiotaan uudella materiaalipäälliköllä, jonka vastuulla on erityisesti ahvenanmaalaisen toiminnan organisointi sekä paikallisten tuottajien apuna toimiminen.

”Meillä on pitkä kokemus muovipakkausten tuottajavastuun hoidosta, jonka pohjalle on hyvä rakentaa toiminta kaikille pakkauksille. Koko verkosto kierrätysratkaisuineen on jo valmis ja odottaa vain lupaa ja käynnistystä”, Surakka Summaa.

Lisätietoja:
Mika Surakka, toimitusjohtaja, Sumi Oy
Puh. 040 019 7848
mika.surakka@sumi.fi