Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Sumin tekoäly on vastannut kysymyksiin lähes 4000 kertaa – ja nyt sitä rikastetaan entisestään 

Sumin tekoäly on vastannut kysymyksiin lähes 4000 kertaa – ja nyt sitä rikastetaan entisestään 

Viime vuoden lopussa Sumi avasi Suomen ensimmäisen tuottajavastuun tekoälyn, Sumilit vastaavat-palvelubotin. Tekoälybotin tarkoituksena on ollut tarjota helposti omaksuttavaa tietoa tuottajavastuun kiemuroista. Tekoälyä kehitetään ja opetetaan jatkuvasti saatujen kokemusten ja järjestelmästä kertyvän datan perusteella. Miten palvelubotti on otettu vastaan sen ensimmäisten kuukausien aikana ja millaisia kehitysaskeleita se seuraavaksi ottaa?

Sumin ja Twoday AI Worksin yhteistyössä toteuttama AI Agent -tekoälytyökalu hyödyntää laajalla aineistolla koulutettua kielimallia, jonka ansiosta keskustelu tuottajavastuun kysymyksistä käy sen kanssa helposti ja luonnollisesti.

tekoäly, AI

”Sidosryhmämme ovat vastaanottaneet työkalun erittäin hyvin, ja saamamme palaute on ollut ainoastaan positiivista. AI Agentti on käsitellyt jo lähes 4 000 vastausparia, eli ihmiset ovat todella kaivanneet tietoa tuottajavastuusta – ja se onkin syy sille, minkä takia päätimme tämän toteuttaa”, kertoo Sumin asiakkuusjohtaja Janne Teliranta.

Tietoa pakkausten tuottajavastuusta tarvitaan nyt todella, sillä lakisääteisen tuottajavastuun miljoonan euron liikevaihtoraja poistui vuoden alussa.  Nyt arviolta 30 000 uutta yritystä astui tuottajavastuun piiriin. Sumi haluaa tekoälytyökalun avulla auttaa uusia velvollisuuksiaan opettelevia yrityksiä.

”Kaikista eniten kysytty kysymys työkalulta on ollut, koskeeko tuottajavastuu omaa yritystä. Tämän lisäksi on kysytty esimerkiksi, mitä tuottajavastuu oikein on. Pakkausalan lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, joten koulutamme ja rikastamme tekoälyä, jotta voimme tarjota sidosryhmillemme aina ajantasaista tietoa”, Teliranta avaa.

 Tekoälyn tietopohja rikastuu uusilla määritelmillä, asetuksilla ja direktiiveillä 

Sumi opettaa parhaillaan tekoälylleen palvelu- ja viljelijäpakkausten määritelmiä, SUP-direktiiviä sekä pian ovella kolkuttelevaa PPWR-asetusta. Palvelu- ja viljelijäpakkausmääritelmä tarkoittaa vastuumuutosta tuottajavastuun sisällä: kun aikaisemmin esimerkiksi pitseria on ollut vastuullinen pitsalaatikon tuottamasta kuormasta, niin nyt pakkauksen valmistanut aaltopahvitehdas onkin siitä vastuussa.

SUP-direktiivi (single use plastic) pyrkii ehkäisemään ja vähentämään kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutusta ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Laajennettu tuottajavastuu tuokin mukanaan uuden kustannuksen, SUP-maksun, joka kerätään ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2024 vuodelta 2023. Luonnollisesti Sumin tekoälyyn syötetään muun muassa direktiivin ennakkopäätöksiä. PPWR-asetus (packaging and packaging waste regulation) taas pyrkii vähentämään pakkausjätteen määrää Euroopassa ja edistämään uudelleenkäytettäviä vaihtoehtoja.  

”PPWR on niin iso ja laaja paketti verrattuna esimerkiksi SUPiin ja tämän lisäksi tulee koskettamaan suurempaa määrää yrityksiä, joten ennakoimme asetuksen aiheuttavan enemmän kysymyksiä kuin mitkään muut teemat yhteensä. Sen takia haluamme tuoda tekoälylle nyt heti mahdollisimman paljon tietoa asetuksesta sekä auttaa tuottajia sopeutumaan muutoksiin ja esimerkiksi kartoittamaan investointien tarpeellisuutta tulevaisuudelle”, Teliranta selvittää. 

Sumin tavoitteena on luoda tekoälystä koko alaa hyödyttävä ja kattava tietopankki, josta kaikenkokoiset ja eri aloilla toimivat yritykset löytävät kattavasti tuoreinta tietoa tuottajavastuusta. Jotta työkalu tarjoaa takuuvarmasti oikeat ja helposti ymmärrettävät vastaukset vaikeisiinkin kysymyksiin, se hakee tietonsa Sumin ja sen kumppaneiden verkkosivujen aineistoista, viranomaisten avoimista tietokannoista sekä esimerkiksi Finlexin julkisesta lainsäädäntöpalvelusta.

AI Agentti näyttäytyy Sumileiksi kutsuttuina piirroshahmoina, joiden kanssa pääset juttelemaan sivun oikeassa alareunassa!