Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Toimitusjohtajan katsaus – kesäkuu 2024

Toimitusjohtajan katsaus – kesäkuu 2024

Sumi Oy – tuottajan asialla

Pakkaustuottajayhteisö Sumin kevät oli työntäyteinen koko organisaatiolle, kun valmistauduimme tuleviin toimintaympäristön muutoksiin ja jatkoimme aktiivista kehitystyötä koko toimialalla. Merkittäviä muutoksia tapahtuu koko ajan ja siksi tuottajien tiedottaminen ja neuvonta on olennainen osa tehtäväämme. 

Pakkausten tuottajavastuu on entistä kompleksisempaa, ja sitä kautta opastus on noussut erittäin tärkeäksi. Valitettavasti myös tuottajavastuun kustannukset ovat kasvusuunnassa, vaikka teemmekin kaikkemme kustannustehokkuuden eteen. 

Tuottajavastuunsiirtosopimuksiin tulee muutoksia, sillä vuodenvaihteen jälkeen ei enää voi olla niin sanottuja hybridisopimuksia eli pakkausten tuottajavastuuta ei voi hoitaa useamman tuottajayhteisön kautta. Tämän vuoksi kaikki vanhat sopimukset on irtisanottava 30.6. mennessä ja uudet sopimukset tehtävä vuoden loppuun mennessä. Tässä on iso työ, jotta saadaan kaikkien asiakkaiden sopimukset päivitettyä tuottajan haluamaan tuottajayhteisöön. 

Merkittävä kehitysaskel muovipakkausten kierrätysasteen parantamiseksi on Sumin julkaisema tiedote yhteistyöstä Fortumin kanssa. Sumi hankkii Fortumilta valmiit suunnitelmat projektin toteuttamiseksi ja tulee rakentamaan itse nykyaikaisen muovipakkausten lajittelulaitoksen.  

Työtä on vielä paljon edessä, jotta laitos saadaan valmiiksi, mutta osaavan henkilöstön ja hyvien suunnitelmien ansiosta tavoiteaikataulu on realistinen – uusi laitos olisi jo käynnissä vuoden 2026 alusta. Koko hanke tukee Sumin strategiaa pyrkiä lisäämään kotimaista kierrätystä ja näin turvaamaan kierrätysraaka-aineen kotimaiselle teollisuudelle. Sumille on tärkeää myös luoda kiertotalouden työpaikkoja Suomeen. 

Sumi on viimeisen vuoden aikana toteuttanut useita kehitysaskeleita toimialalla. Työ ei missään tapauksessa ole valmis, vaan jatkamme aktiivista kehitystyötä nimenomaan tuottajien etua ajatellen. 

Muistutan kaikkia kumppaneitamme hyödyntämään kotisivuiltamme löytyvää tekoälyä, jossa Sumilit auttavat tuottajavastuuseen liittyvissä kysymyksissä. Monella tuottajalla ja tuottajavastuun piiriin kuuluvalla toimijalla on avoimia kysymyksiä lainsäädännön muutoksista ja siitä, miten ne vaikuttavat omaan toimintaan. Sumilit ja tekoäly vastaavat erittäin hyvin näihin kysymyksiin vuorokauden ympäri. 

Kehotan myös olemaan avoimesti yhteydessä Sumin ammattitaitoiseen henkilöstöön. Olemme tuottajan asialla kehittämässä tuottajavastuun toteuttamista. 

Mika Surakka, toimitusjohtaja