Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Sumi kierrättää kohta kaikki pakkaukset

Sumi kierrättää kohta kaikki pakkaukset

Sumi Oy:n palveluvalikoima kattaa jatkossa kaikki pakkausmateriaalit. Muutoksen taustalla on jätelain uudistus. Uudistus tulee olemaan tuottajille ja kuluttajille myönteinen, kun kilpailun seurauksena kustannustehokkuus paranee.

Jätelain muutoksen myötä pakkausten tuottajayhteisön toimialan on katettava kaikki pakkausmateriaalit. Sumi Oy:n yhtiökokous päätti kokouksessaan 29.4.2022 muuttaa yhtiöjärjestystään uuden lain mukaisesti. Aiemmin lasi, metalli, muovi, kuitu ja puu hoidettiin erillisten yhtiöiden kautta.

Muutoksen tavoitteena on kustannustehokkuus

Sumi jatkaa tulevaisuudessa itsenäisenä tuottajavastuuyhtiönä, joka kattaa siis kaikki pakkausmateriaalit.

– Sumi Oy:n omistajat näkivät tämän parhaaksi vaihtoehdoksi. Kilpailu tulee kehittämään pakkauskierrätyksen toimintoja. Uskon, että muutoksen myötä innovaatioita hyödynnetään entistä tehokkaammin, jotta uudet lainsäädännön velvoitteet saavutetaan. Muovipakkausten kierrätysasteen saavuttaminen on haasteellista, ja tavoitteiden saavuttaminen vaatii toimia koko arvoketjulta. Kustannussäästöistä hyötyvät lopulta kuluttajat, koska pakkausten kierrätysmaksut ovat tuotteiden hinnoissa. Samoin tuottajat hyötyvät kilpailun tuomasta kustannustehokkuudesta ja kohonneesta kierrätysasteesta, kertoo Sumin hallituksen puheenjohtaja Antti Tiilikainen.
– Tämä on hyvä uutinen koko Suomen kierrätystaloudelle. Meidän tavoitteena on kaikkien pakkausmateriaalien keräysasteen nostaminen ja kierrätysasteen kasvattaminen. Tärkeää on myös se, että voimme tulevaisuudessakin turvata kierrätysmateriaalin saatavuuden suomalaisille pakkausvalmistajille, jatkaa Mika Surakka.

Pakkaustuottajayhteisöjen yhteistyö säilyy, muutoksia vain
kierrätystoimissa

SUM:n, niin kuin kaikkien muidenkin tuottajayhteisöjen, on jätettävä uusi tuottajayhteisöhakemus Pirkanmaan ELY-keskukselle 30.6.2022 mennessä. Vanha lupa on voimassa niin kauan, kunnes uusi lupa on myönnetty. Kaikki palvelusopimukset ja tuottajasopimukset ovat voimassa entisellään eli tuottajille päin ei aiheudu muutoksia.

Jatkossakin pakkaustuottajayhteisöt tekevät yhteistyötä ekopisteiden, kiinteistökeräyksen ja terminaalien suhteen. Ainoastaan varsinaiset kierrätystoimet ovat erilliset tuottajayhteisöillä.

– Sumi haluaa tehdä tiivistä yhteistyötä kilpailevien tuottajayhteisöjen kanssa, jotta vältämme turhat, kustannuksia kasvattavat, päällekkäiset toiminnot, korostaa Mika Surakka.