Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » PVC-muovipakkaukset saa lajitella muovipakkausten keräykseen kesästä alkaen

PVC-muovipakkaukset saa lajitella muovipakkausten keräykseen kesästä alkaen

Muovipakkausten lajittelu muuttuu, kun kesäkuun alusta alkaen kotitaloudet voivat lajitella PVC:stä valmistetut muovipakkaukset muiden muovipakkausten mukana kiinteistön omaan lajitteluastiaan tai Rinki-ekopisteisiin.

 PVC-muovista valmistettujen pakkausten lajittelu muuttuu. Kesäkuun alusta alkaen ne voi lajitella muiden muovipakkausten tapaan. Kuten muutkin muovipakkaukset, PVC:stä valmistetut pyydetään lajittelemaan tyhjinä, puhtaina ja kuivina. 

– Tekemiemme lajittelututkimusten perusteella PVC:stä valmistettujen pakkausten määrä oli muovipakkausten kokonaismäärästä vain muutamia prosentin kymmenyksiä. Määrä on niin pieni ja lajittelulaitokset niin kehittyneitä, että PVC-muovista valmistetut pakkaukset eivät hankaloita muiden muovipakkausten kierrätystä. Ne voidaan käsitellä muiden muovipakkausten mukana, kertoo Sumin toimitusjohtaja Mika Surakka. 

Tavoitteena vähentää PVC-muovisten pakkausten määrää Suomessa entisestään 

PVC:stä valmistettuja muovipakkauksia käytetään tällä hetkellä esimerkiksi lääkkeiden painopakkauksissa sekä satunnaisissa tuotteissa lämpömuovattuina pakkauksina. Vaikka niiden käyttö on jo tällä hetkellä vähäistä, tavoitteena on vähentää sitä entisestään. Sumi pyrkii tähän esimerkiksi nostamalla PVC-muovista valmistettujen pakkausten kierrätysmaksua muiden muovipakkausten kierrätysmaksuun verrattuna sekä kouluttamalla pakkauksia tuottavia yrityksiä käyttämään pakkauksissa muita muovilajeja. 

Muovipakkausten kasvava kierrätys edellyttää laadukasta lajittelua kotitalouksissa

Vuoden 2025 alusta tavoitteena on kierrättää käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia. Lajittelu on pieni teko arjessa, mutta kun tarpeeksi moni lajittelee oikein, ympäristövaikutus kertautuu ja kierrätykseen saadaan riittävä määrä käytettyjä muovipakkauksia.

Muovipakkausten kierrätysketjussa keräyksen laatu on keskeinen asia, joka korostuu määrien kasvaessa. 

Mitä enemmän ja paremmin kotitaloudet lajittelevat muovipakkaukset keräykseen, sen tarkemmin kierrätyslaitokset voivat erotella eri muovit korkealaatuisten uusiotuotteiden valmistukseen. 

– Muovipakkauksen lajittelu oikein on tärkeää paitsi ympäristön sekä lajittelun onnistumisen ja hyvälaatuisen uusiomuovin raaka-aineen saamisen kannalta, myös kustannusten takia. Tällä hetkellä muovipakkausten keräykseen tulee yli 20 prosenttia muuta kuin muovipakkauksia. Niiden käsittely tuo tuottajille usean miljoonan euron lisäkustannukset, joista olisi helppo säästää pienillä arjen ympäristöteoilla, selittää Surakka.

Näin lajittelet muovipakkaukset

 • Lajittele muovinkeräysastiaan vain pakkaukset, jotka ovat muovia. Muut muoviset
  esineet, kuten lelut tai tuotteet kuuluvat sekajätteeseen.
 • Tarvittaessa huuhtele
  muovipakkaus kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla puhtaaksi.
 • Joskus pakkaus on sekoitus muovia ja muita materiaaleja. Jos suurin osa pakkauksen painosta
  on muovia, se kuuluu muovinkeräykseen.
 • Jos pakkaus koostuu monesta erilaisesta osasta, kuten korkista, kannesta tai pumpusta, irrota
  osat ja laita ne erikseen keräykseen.
 • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin keräysastiaan. Kun pakkaukset ovat irtonaisina,
  kierrätyslaitoksen tekniikka tunnistaa eri muovilaadut paremmin. 

Lisää vinkkejä täältä: www.muovikuuluukiertoon.fi/kierratysvinkit/