Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » KELPO-kierrätettävyyslaskuri muovipakkauksille 

KELPO-kierrätettävyyslaskuri muovipakkauksille 

SUM on kehittänyt yhteistyössä Muovipolin kanssa kierrätettävyyslaskurin muovipakkauksille. Laskurin ensimmäinen versio on nyt testattavissa. KELPO-laskuri antaa suuntaa antavan arvion pantittoman kuluttajapakkauksen kierrätettävyydestä Suomessa. Se pohjautuu SUM:n muovipakkausten ekomodulaatioon ja Suomessa kulloinkin käytössä oleviin keräys- ja kierrätysjärjestelmiin. Jos materiaali on teoreettisesti kierrätettävä, mutta Suomessa ei ole sille erillistä kierrätysjärjestelmää, laskuri huomioi tämän.  

Laskurin tulos perustuu pakkausmateriaalivalintoihin ja -vertailuihin. Laskuri on tarkoitettu ainoastaan tuottajille ja pakkaussuunnittelijoille sisäiseen käyttöön. Laskurin tulosta ei tule käyttää markkinoinnissa tai kuluttajaviestinnässä. Lopputulosta on mahdollista täsmentää kierrätyskokeilla ja -analyyseilla laboratoriomittakaavassa, lisätietoa Muovipolin nettisivuilta.   

Laskurin tuloksena pakkaukselle ilmoitetaan prosentuaalinen kierrätettävyys sekä kierrätettävyysluokka. Luokat ovat SUM:n ja Muovipolin määrittelemiä ja niitä on neljä: 

A: Korkea kierrätettävyys 

B: Hyvä kierrätettävyys 

C: Kohtuullinen kierrätettävyys 

D: Heikko kierrätettävyys 

Laskuriin voi vastata rajattomia kertoja. Eri vastauskerrat voi nimetä ja tallentaa vertailua varten. Laskurin kysymyksiin vastaamiseksi tarvitaan tiedot mm. pakkauksen materiaaleista, rakenteesta, barrier-kerroksista, pakkauksen väristä, painatuksista, etiketistä sekä PE- ja PP- monomuovipakkausten osalta materiaalin tiheydestä, jos siihen on lisätty lisä- tai täyteaineita, jotka vaikuttavat materiaalin tiheyteen. 

Toivomme teidän kokeilevan laskuria erilaisille pakkauksille. Myös palautetta laskurista ja lopputuloksista kaivataan, jotta voimme kehittää laskuria ja korjata siinä mahdollisesti esiintyviä virheitä. Palautelomakkeelle pääsee tulossivulta KELPO-laskurin täyttämisen jälkeen. 

Laskuriin pääsee tästä. Huomaa, että laskuri on tarkoitettu ensisijaisesti SUM:n asiakkaille ja laskurin käyttämiseksi tarvitset Extranetin käyttäjätunnuksen, jota voit pyytää osoitteesta info@sumi.fi.