Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Jätelain muutosten vaikutus pakkaustuottajalle

Jätelain muutosten vaikutus pakkaustuottajalle


Sumi Oy on nyt virallisesti kaikkien pakkausten tuottajayhteisö, kun Pirkanmaan ELY-keskus hyväksyi meidät tuottajarekisteriin 5.5.2023. Toimintamme kattaa tuottajavastuun osalta paperi- ja kartonkipakkaukset, metalli-, muovi-, lasi- sekä puupakkaukset.

Miksi tämä vaikuttaa tuottajiin, joilla on vanhat RINGin kautta tehdyt sopimukset?

Aikaisemmin jokaisella pakkausmateriaalilla oli oma tuottajayhteisö, joiden kaikkien yhteisiä sopimuksia on kootusti hallinnoinut palveluyhtiömme Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Heinäkuussa 2021 voimaan astuneen jätelain mukaan pakkausten tuottajayhteisön toimialan on katettava kaikki pakkausmateriaalit. Tämän vuoksi vanhoja, yhden pakkausmateriaalin tuottajayhteisöjä ei enää ole.

Lakimuutoksesta johtuen yrityksellä tulee olla tuottajavastuunsiirtosopimus kaikista pakkauksista vain yhden tuottajayhteisön kanssa viimeistään 1.1.2025. Vanhat RINGIN kautta tehdyt sopimukset olivat tuottajayhteisöjen kanssa yhteisiä – SUM on niissä sopimuskumppanina muovipakkausten tuottajavastuun hoitamisessa. Muutos tehdään päivittämällä sopimus. Käytännön toimintatapoihin ei tule muutosta. Jatkossakin RINKI toimii palveluyhtiönämme – esim. pakkausraportoinnit ja kierrätysmaksujen tilitykset hoidetaan yhä kootusti sitä kautta.

SUM:n kautta pakkausten tuottajavastuun voi hoitaa vaivattomasti yhdellä kertaa

Tuottajat, joilla ei ole aikaisempaa sopimusta pakkausten tuottajavastuun hoitamisesta, voivat liittyä SUM:iin ja täyttää sopimuksen täällä.

Tuottajat, joilla on voimassa oleva sopimus, voivat toimimalla 30.6.2023 mennessä saada jo vuoden 2024 alusta kaikki sopimukset voimaan meidän kanssamme. Tutustu sopimusehtoihin tästä ja toimita täytetty sopimus meille, minkä jälkeen hoidamme kaikki tarvittavat muutokset puolestanne yhdellä kertaa.

Jos haluat lisätietoa tai täsmennyksiä, vastaamme mielellämme kysymyksiinne!

Janne Teliranta
Asiakkuusjohtaja
+358 40 5250 550
janne.teliranta@sumi.fi

Mika Surakka
Toimitusjohtaja
+358 40 0197 848
mika.surakka@sumi.fi