Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Sumilit-perheessä oli nimiäiset 7.6.2023

Sumilit-perheessä oli nimiäiset 7.6.2023

Sumi juhlisti 5.5.2023 hyväksyntää yleiseksi pakkaustuottajayhteisöksi julkaisemalla Sumilit -hahmot, jotka kuvaavat viittä pakkausmateriaalia. Materiaalit ovat erilaisia ja niin ovat hahmotkin. Sumilit tulevat näkymään markkinoinnissamme, joten oli luontevaa, että uusilla perheenjäsenillä on omat nimensä. Julkaisimme nimikilpailun 9.5. ja se päättyi 31.5.2023.

Niin kuin aina, ”lapselle” löytyi monta nimiehdotusta, jotkut hyviä ja jotkut ainakin kekseliäitä. Oli mielenkiintoista huomata, miten osallistujat olivat kehittäneet kukin oman logiikkansa pakkaushahmojen nimeämiseksi. Oli nimiyhdistelmiä kuten Kartonki-Carla, Lassi-Lasipää ja Seela Sellu, ominaisuuksista johdettuja, kuten Särkyvä ja Kiillokas tai anagrammina, esim. Voimu ja Tim Alle.

Pitkän harkinnan jälkeen raati teki valintansa. Kriteereitä olivat nimen pituus tai oikeastaan mieluiten lyhyys, jonkinlainen viittaus materiaaliin, toimivuus eri kielillä ja yleensäkin se, että nimet tuntuivat positiivisilta ja varsinkin suuhun sopivilta sekä hahmoja kuvaavilta.

Läsnä olevien edessä ja raadin päätöksellä Sumilit nimetään seuraavasti:

Siru 

Siru oli selvä valinta hymyilevälle lasipakkaukselle. Se päätyy mieluimmin keräykseen ja kierrätykseen kuin särjettynä luontoon. Kierrätyksessä lasi muuttuu siruksi ennen sulatusta uudeksi lasiksi.

Kartsa   

Kartonkihahmolle oli monta nimiehdotusta, mutta valinta oli lopulta yksimielinen. Kartonkipakkaus on joka paikan höylä sekä kaupassa että teollisuudessa. Kartsa on kotoisin Suomen metsistä ja ollut keräyksen kingi jo kauan.

Muppe

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja muovipakkauksen osalta joutuikin raati monesta syystä pohtimaan vaihtoehtoja kaikista pisimpään. Muovis, Plastis ja monet muut nimet eivät saaneet riittävän laajaa kannatusta, joten musta hevonen Muppe tulikin sitten maaliin ensimmäisenä. Muovi elää muutosvaihetta ja Muppe sen airuena ilman menneisyyden painolastia ainakaan nimessään.

Metsku   

Siinä missä kartonki on metallikin ollut keräyksen ja kierrätyksen kohteena jo pitkään. Metalli on arvokas jätteenäkin, ja se kannattaa kierrättää. Metsku on helppo tunnistaa, tuttu ja turvallinen, rahaakin taskussaan ja kysyttyä seuraa.

Puupponen  

Puuhahmolle löytyi kyllä lyhyitäkin nimiehdotuksia kuten Rulla, Pölli ja Hake, mutta jotenkin Puupponen vain tuntui oikealta, vaikka poikkeaakin hieman muista. Ehkäpä nimi valikoitui juuri siksi, sillä poikkeavahan on puupakkauskin. Sitä ei kerätä erikseen kuluttajapakkauksena, se on korjattava ja uudelleenkäyttöönkin sopiva.

Kiitämme kaikkia ehdotuksen lähettäjiä, joista raati on päättänyt palkita lahjakortein seuraavat viisi: Ulla Luhtasela, Minna Hilkos, Heidi Silventoinen, Markus Närhi ja nimimerkki E&T. Perusteita palkintoon olivat ehdotuksen johtaminen suoraan valintaan nimeksi tai hyväksi johdatukseksi sellaiseksi tai muuten innovatiivinen lähestyminen ja hyvä ehdotuskokonaisuus.