Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Toimitusjohtajan katsaus  

Toimitusjohtajan katsaus  

Yhtiön kutsumanimenä on pitkään ollut Sumi, mutta kesän aikana saimme nimenmuutoksen vahvistettua. Nyt nimemme on virallisestikin Sumi Oy. Lyhyenä ja ytimekkäänä se kuvaa hyvin toimintaamme; olemme tehokas ja asiantunteva pakkaustuottajayhteisö. 

 Olemme vahvistaneet organisaatiotamme ja lisänneet osaamistamme eri pakkausmateriaalien osalta, jotta pystymme vastaamaan kaikkiin lähivuosien lakimuutosten ja toimialan kehittymisen tuomiin haasteisiin. Tärkeintä meille kuitenkin on, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme, eli tuottajia, parhaalla mahdollisella tavalla.  

PK-yritysten keräysmääriä on nostettava 

1.7.2022 astui voimaan jätelain muutos, jolla asetetaan jokaiselle yritykselle pakkausten lajitteluvelvoite, mikäli muovi, tai paperi- ja kartonkipakkauksia syntyy yli viisi kiloa viikossa, tai metalli- ja lasipakkauksia yli kaksi kiloa viikossa.  

Sumi on tehnyt yhteistyötä operaattorien kanssa kehittäen palvelua, jolla myös PK-yritykset voivat hoitaa lajitteluvelvoitteen. Valitettavasti PK-yritysten keräysmäärät eivät ole kehittyneet toivotusti, minkä vuoksi toivomme jokaisen tuottajan hoitavan lajitteluvelvoitteen kuntoon oman jätehuoltoyrityksen kanssa. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista kasvattaa keräysastetta laadun kustannuksella, joten pakkausten lajittelussa edellytetään lajitteluohjeiden noudattamista.  

Pyrimme pitämään kierrätysmaksut kurissa 

Toimialalla on lähivuosina tapahtumassa muutoksia, joista osa on jo lainsäädännössä ja osa on vasta suunnitteilla. Pääsääntöisesti muutoksilla on merkitys kustannuksiin ja ne tulevat näkymään kierrätysmaksujen kasvuna. Sumi tekee paljon työtä, jotta maksut voitaisiin minimoida.  

Heinäkuussa 2023 alkanut pakollinen pakkausten kiinteistökeräys viiden tai useamman asunnon kiinteistöiltä aiheuttaa suurimman korotuspaineen vuoden 2024 kierrätysmaksuihin. 

SUP-maksut tullaan pitämään erillisinä kierrätysmaksuista, jotta tuottajien on helpompi nähdä muutosten vaikutukset. Laskutamme maksut mahdollisimman myöhään, jotta tuottajien kassavirta ei heikentyisi.  

Sumin arvot ovat toteuttaja, kehittäjä ja yhteensovittaja. Arvojemme mukaisesti kehitämme koko toimialaa ja toteutamme muutoksia. Olemme olemassa tuottajia varten, joten pyydämme Teitä olemaan rohkeasti yhteydessä meihin. Yhteensovittajana voimme verkostomme kautta auttaa tuottajavastuun täyttämisessä muissa EU-maissa, mistä on varmasti apua erityisesti vientitoimintaa harjoittaville PK-yrityksille.  

 Mukavaa syksyä kaikille tuottajavastuualalla toimiville!


Mika Surakka, Sumi Oy, toimitusjohtaja