Muovipakkaukset maatalous- ja puutarhatuotannossa
Valtaosa maatalous- ja puutarhatuotannossa hankittavista tuotantopanoksista on pakattu muoviin. Siksi on hyvä tietää, miten erilaisia muovipakkauksia ja -tuotteita voidaan parhaiten kierrättää tai muuten hyödyntää.
Pakkausten tuottajavastuun piiriin kuuluvat sekä maataloustuotannon omiin ostoihin liittyvät pakkaukset että kuluttajille tai muille yrityksille myytävien tuotteiden kuljetus- ja myyntipakkaukset. Tavallisia pakkauksia ovat mm. erilaiset kääreet, lannoitesäkit, taimien alustat, istutusruukut ja laaja valikoima erilaisia muovisia myyntipakkauksia.
Muut muovit kuin pakkaukset eivät kuulu tuottajavastuun piiriin. Esimerkiksi paali- tai aumakalvot eivät ole pakkauksia; muita muovituotteita ovat erilaiset harsot, muovikankaat, putket ja letkut. Lue lisää Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy:n sivuilta.
Lataa ohjeet alta:
Muovipakkausten kierrätyksessä voi käyttää kierrätystoimijoita
tai hyödyntää Sumin vastaanottoterminaaleja.
Esimerkiksi 4H on jo monta vuotta toiminut lannoitesäkkien keräyksen järjestäjänä. https://4h.fi/4h-jarjestona-2/osallistu-ymparistotekoon/lannoitesakkikerays-viljelijoille/
MTK:n markkinapaikka www.kiertoasuomesta.fi/fi/muovit-kiertoon sivusto tarjoaa keräystä sekä pakkauksille että muille muoveille.
Muita vastaanottopaikkoja ovat kierrättäjät ja jätehuoltoyritykset:
Kysy aina lajittelu- ja toimitusohjeet suoraan yrityksistä ennen toimitusta.
L&T Muoviportti Merikarvialla https://tietopankki.lt.fi/muovimuuvi
Kesrec Oy Kuortaneella www.kesrec.fi
Suomen Käyttömuovi Oy http://www.kayttomuovi.fi/
Envor Oy Forssa www.envor.fi
Suomen Paalauskeskus Vantaalla ja Tampereella www.supak.fi
Sumi Oy:n yritysterminaalit vastaanottavat puhtaita muovipakkauksia. Lähimmän terminaalin löydät täältä: www.sumi.fi/kartta
Ole yhteydessä terminaaliin ennen toimitusta!
Tässä vielä ohjeet suursäkkikeräykseen:
➡️ Terminaaliin tulee olla yhteydessä ennen toimitusta
➡️ Sisäsäkit irrotettava suursäkeistä, säkit lajitellaan muovilajittain
➡️ Säkkien tulee olla puhtaita ja kuivia (vähäinen vesi tai jää ei haittaa)
Säkkien ja muiden pakkausten kierrätyksestä voitte olla yhteydessä kierrätysvalmentaja Katja Laitiseen (puh. 050 407 3959).
AIV-pakkausten kierrätys
Huuhtele palautettavat astiat huolellisesti kahteen kertaan vedellä ja varmista että ne ovat kuivia palautushetkellä. Jätä korkit auki. Poista etiketit mahdollisuuksien mukaan tai yliviivaa
vaarallisten aineiden merkinnät. Huomioi, etteivät kierrätysterminaalit voi ottaa vastaan nestettä sisältäviä pakkauksia työturvallisuuden vuoksi.
AIV-pakkaukset:
Kierrätysjärjestelmä koskee 30 litran kanistereita, 200 litran tynnyreitä ja IBC-kontteja
Linkkejä:
Ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat julkaisseet oppaan.
Opas on yksi Suomen muovitiekartan maa- ja puutarhatalouteen liittyvistä toimista, joilla tehostetaan muovien kierrättämistä ja korvaamista. Kansalliseen muovitiekarttaan on koottu toimia, joilla vähennetään muoveista aiheutuvia haittoja, vältetään turhaa kulutusta, tehostetaan muovien kierrätystä ja korvataan fossiilisista raaka-aineista valmistettuja muoveja kestävillä ja uusiutuvilla vaihtoehdoilla.
Maatilojen ja puutarhojen muoviopas – Ruokavirasto
Tukes sivulla ohjeita kasvinsuojeluainepakkausten hävittämiseen:
Miten hävitän kasvinsuojeluainepakkauksen?
Huuhtele tyhjä kasvinsuojeluainepakkaus ja kaada huuhteluvesi esimerkiksi ruiskun säiliöön tai biopetiin. Älä laita huuhteluvesiä viemäriin. Kolmesti huuhdellun pakkauksen voi laittaa sekajätteeseen.
Jos kasvinsuojeluainepakkausta ei ole huuhdeltu, pitää se viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.
Samaan keräyspisteeseen kuuluvat myös ylijäänyt ruiskutusneste, peitattujen siementen pakkaukset ja kaatuneen kasvinsuojeluaineen imeytykseen käytetty imeytysaine.