Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Jätelajittelu muuttuu kesällä: yritysten pakkausjätteet erilliskerättävä

Jätelajittelu muuttuu kesällä: yritysten pakkausjätteet erilliskerättävä

Jätelajittelu muuttuu: yritysten pakkausjätteet erilliskerättävä

Heinäkuun alusta alkaen yritysten pitää lajitella erilliskeräyksenä muovi-, paperi- ja kartonkipakkausjätteensä. Muutoksen taustalla on päivittynyt jätelaki, jonka mukaan erilliskeräyksen velvoite laajenee. Sumi valmistautuu tähän uudella palvelumallilla.

Sumi valmistautuu jätelain erilliskeräyksen velvoitteen laajentumiseen uudella palvelumallilla. Heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen terminaalit ottavat vastaan myös muovipakkausjätettä, kuten muovipakkauksia ja -kääreitä, styrox-pakkauksia tai myynti- ja kuljetuspakkauksia.

– Uusi palvelumalli helpottaa pienten ja keskisuuren yritysten muovipakkausten lajittelun aloittamista, toteaa Sumin kierrätysvalmentaja Katja Laitinen.

Myös jätehuoltoyhtiöt voivat tarjota tällaista palvelua asiakkailleen.

Yrityksille muutos tarkoittaa sitä, että niiden pitää lajitella muovi-, paperi- ja kartonkipakkausjätteensä erilliskeräyksenä kierrätykseen. Erilliskeräys pitää järjestää, jos näitä jätelajeja syntyy viikossa vähintään viisi kilogrammaa. Myös lasi- ja metallipakkausjäte pitää lajitella erilliskeräykseen, jos niitä syntyy viikossa vähintään kaksi kilogrammaa.

Uusi velvoite koskee jokaista yrityskiinteistöä, joka sijaitsee taajamassa tai asema- tai yleiskaavoitetulla palvelu-, matkailu- tai työpaikka-alueella. Yritys voi järjestää erilliskeräyksen yhdessä muiden samassa kiinteistössä toimivien yritysten kesken.

Tarkka lajittelu helpottaa kierrätystä ja säästää samalla yritysten kuluja

Pakkausjätteellä on lain mukaiset kierrätystavoitteet ja uusi velvoite tähtää niiden täyttymiseen entistä paremmin. Erityisesti muovipakkausten kohdalla keräys- että kierrätysasteen pitää kasvattaa merkittävästi.

Jätteen laadulla on iso merkitys sen kierrätysmahdollisuuksien kannalta. Siksi Sumi ja jätehuoltoyhtiöt kannustavat yrityksiä lajittelemaan mahdollisimman tarkasti ja tarjoavat tähän opastusta.

– Jos yrityksessä syntyy suuria määriä kierrätettäviä pakkauksia, kuten kalvomuovia, kanistereja tai suursäkkejä, ne kannattaa lajitella erikseen. Tarkasti lajiteltu erä muovipakkausjätettä voi alentaa jätteen kuljetusmaksua tai siitä voi saada hyvityshinnan, kertoo Laitinen.

Yritysten kannattaa jo nyt sopia jätehuoltoyhtiönsä kanssa 1.7.2022 muuttuvan jätekeräyksen yksityiskohdista.

Lisätietoja:

Katja Laitinen
kierrätysvalmentaja, Sumi Oy