Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Toimitusjohtajan katsaus – marraskuu 2022

Toimitusjohtajan katsaus – marraskuu 2022

Tuottajan etu ja tasapuolinen kohtelu otettava huomioon muuttuneessa tilanteessa

Sumi Oy (SUM) on huolissaan syntyneestä tilanteesta, jossa viranomainen on puuttumassa pakkaustuottajien valintamahdollisuuksiin kahden toimijan välillä.

Aikaisemmin tuottaja liittyi materiaalikohtaisiin tuottajayhteisöihin yhdellä sopimuksella. Jätelain muutos edellyttää, että jatkossa tuottajayhteisön on vastattava kaikista pakkausmateriaaleista. Tästä syntyi tilanne, jossa markkinoilla on nyt kaksi toimijaa. Tuottaja voi siis valita, onko asiakas SUMissa vai kilpailevassa yrityksessä.

Viranomainen on yllättäen linjannut vastoin jätelain tekstiä ja yleistä tasapuolisen kohtelun periaatetta, että tuottajan tulee siirtää kaikki pakkausmateriaalit yhdelle ja samalle tuottajayhteisölle. Meidän lähtökohtamme on, että tuottajan on saatava tehdä valinta materiaalikohtaisesti, koska se on tuottajan etu. Valinnanvapaus myös edistää kilpailua, joka taas tukee toiminnan kehitystä kaikkien materiaalien kierrättämisessä.

Tuottajien valinnan taustalla voi olla kustannusetu tai esimerkiksi parempi kierrätysaste ja muu palvelutarjonta. Esimerkkinä on vuoden 2023 hinnoittelu, jossa olemme muovipakkausten pääryhmässä 20 % kilpailijaa edullisempi kuluttajapakkauksissa ja yrityspakkauksissa 37 % edullisempi. Tämä tarkoittaa vuositasolla muovipakkausten kokonaismäärään suhteutettuna yli 5 miljoonan euron eroa. Miksi tuottaja ei saisi tätä etua saada muovipakkauksissa, jos niin haluaa? Tuottajan pitää pystyä valitsemaan materiaalikohtaisesti paras tai hänelle sopivin kierrätysaste, jolloin saadaan myös paras ympäristöhyöty.

Jatkamme keskusteluja viranomaisen kanssa, jotta tämä selvä epäkohta saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti. Toivomme, että toiminta pysyy reiluna jo muutenkin haastavassa muutostilanteessa. Valvonnan helppous ei saa olla viranomaisen peruste estää vapaata kilpailua.

Sopimustilanne vaatii malttia päätöksenteossa

Voimassa olevien tuottajasopimusten mukaan tuottajalla oli mahdollisuus irtisanoa tuottajavastuun siirtosopimus 30.6.2022 mennessä, jos tuottaja ei halunnut jatkaa nykyisen sopimuskumppaninsa kanssa. Irtisanottu sopimus päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä, ellei sitä uusita vuodelle 2023. Olemme iloisia siitä, että merkittävä osa muovipakkausten tuottajista päätti jatkaa SUMin asiakkaana. Ongelma on, että tuottaja ei voi viranomaisen tulkinnan mukaan liittyä SUMiin muovipakkausten osalta siirtymävaiheen aikana. SUMin tuottajayhteisöstatus muovipakkausten osalta on voimassa, kunnes uusi monimateriaalihyväksyntä on saatu. Prosessi on käynnissä ja hyväksyntä saataneen lähiaikoina.

Hyväksynnän jälkeen voimme tehdä sopimuksia myös muiden pakkausmateriaalien osalta. Samalla julkaisemme kierrätysmaksut kaikille pakkauksille. Tätä emme voi tehdä ennen monimateriaalihyväksynnän saamista.

Pahoittelemme tätä muutosvaiheen tilannetta. Päätöksiä ei kannata tehdä hätiköiden.

SUM rakentaa toimintamallejaan ja organisaatiotaan vastaamaan uusiin haasteisiin

Henkilöstöresurssien vahvistaminen etenee suunnitelman mukaisesti. Uudet vastuut edellyttävät sekä uusien osaajien palkkaamista että toimintamallien ja työkalujen kehittämistä.

Lainsäädännön vaatimukset mm. kiinteistökeräyksen ja ekopisteverkoston laajentamisesta tuovat myös SUMille lisäkustannuksia. Toiminnan jatkuva kehittäminen, terminaalien kilpailutus (josta enemmän uutiskirjeessä) ja kehityshankkeiden eteenpäin vieminen hillitsevät kustannusten kasvua. Kehityshankkeista tiedotamme tarkemmin myöhemmin.

Yrityksen johto ja hallitus on työstänyt uutta strategiaa, josta kerromme myöhemmin lisää. Osana strategiaa yrityksen nimi tulee myöhemmin muuttumaan vastaamaan paremmin toiminnan laajentumista.

Tervetuloa tutustumaan myös Sumin marraskuun uutiskirjeeseen, jossa kerromme ajankohtaisista asioista toiminnassamme. Aiheina ovat mm. tuottajayhteisötoiminnan järjestäytyminen uudessa tilanteessa ja kuluttajaterminaaliemme kilpailutuksen valmistuminen.

Uutiskirjeen voit tilata tästä : http://uutiskirje.sumi.fi ja uutiskirjeet tallennetaan tälle sivulle