Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Pakkausten kierrätysvelvollisuus alkaa koskea myös pieniä yrityksiä – miten hoituu tuottajavastuu?

Pakkausten kierrätysvelvollisuus alkaa koskea myös pieniä yrityksiä – miten hoituu tuottajavastuu?

Ensi vuoden alussa kaiken kokoiset yritykset tulevat pakkausten tuottajavastuun piiriin. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Jätelain 6 luvun pieniä yrityksiä koskeva muutos tulee voimaan 1.1.2024. Se tarkoittaa, että vastaisuudessa myös alle miljoonan euron vuosiliikevaihtoa tekevät yritykset kuuluvat lain määrittelemän pakkausten tuottajavastuun piiriin.

Jatkossa myös pienet yritykset siis vastaavat tuotteidensa pakkausten (muovi, lasi, metalli, kartonki, puu) keräyksen ja kierrätyksen järjestämisestä. Velvollisuus koskee pakkaustuottajan kotimaan markkinoille saattamia tuotteita, mutta myös etäkaupalla suoraan käyttäjille myytyjä tuotteita.

Ketä jätelain muutos koskee?

Jätelain muutos ulottaa tuottajavastuun kaikkiin pakkausten tuottajiin. Pakkauksen tuottaja on jokainen mitä tahansa tuotetta valmistava tai maahantuova yritys, joka käyttää pakkausmateriaaleja myyntiin menevien tuotteidensa suojaamiseksi esimerkiksi kuljetuksessa ja jakelussa.

Pakkausten tuottaja voi olla 1.1.2024 jälkeen mm:

  • tuotteen valmistaja, joka pakkaa/pakkauttaa tuotteensa
  • pakatun tuotteen maahantuoja (= yritys, joka omistaa tuotteen maahantulohetkellä)
  • palvelupakkausten valmistaja (esim. lihatiskin, kahviloiden ja ravintoloiden takeaway-pakkaukset)
  • käsittelemättömien maatalous- ja puutarhatuotteiden pakkausten, eli viljelijäpakkausten, valmistaja.

Kuinka hoidan pakkausten tuottajavastuun?

Käytännössä tuottajavastuu hoituu helposti pakkaustuottajayhteisöön liittymällä. Yhteisö hoitaa keräyksen ja kierrätyksen sekä muut lain velvoittamat toimet jäsentensä puolesta. Kotimainen, voittoa tavoittelematon Sumi Oy on vastuullinen valinta:

  • virallistettu pakkaustuottajayhteisö 
  • laadukas, kuunteleva ja kustannustehokas vaihtoehto 
  • kotimainen kierrätysketju, eli muovi- ja lasimateriaali prosessoidaan kokonaan Suomessa, mikä pienentää organisaatiosi ympäristöjalanjälkeä

Vuoden 2024 hinnasto julkaistaan 30.10. Sen jälkeen voit liittyä helposti verkkolomakkeella tuottajayhteisön jäseneksi ja yrityksesi kirjataan tuottajarekisteriin osoitukseksi toimintasi vastuullisuudesta. Jäsenyyden tulee olla voimassa 1.1.2024 mennessä.