Siirry suoraan sisältöön

Sumi Oy

Sumi Oy on pakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata noin 4000 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Päätehtäviin kuuluvat metalli-, muovi-, lasi-, paperi-ja kartonki sekä puupakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Etusivu » Ajankohtaista » Muuttuva lainsäädäntö ja rohkeus investoida kotimaiseen kierrätykseen puhuttivat PacTec 2024 -messuilla   

Muuttuva lainsäädäntö ja rohkeus investoida kotimaiseen kierrätykseen puhuttivat PacTec 2024 -messuilla   

Maaliskuussa järjestetyt PacTec 2024 -messut kokosivat yhden katon alle liki kaikki pakkausalan toimijat. Tapahtuma piti sisällään kiinnostavia puheenvuoroja. Messukävijöitä puhuttivat erityisesti lait ja asetukset. Sumilaiset pääsivät tapaamaan pakkaustuottajia ja muita alan toimijoita sekä keskustelemaan kotimaisesta kierrätyksestä – ja esittelemään uutta tekoälytyökaluaan innostuneelle messuyleisölle. 

Sumilaisten vuosi on ollut täynnä uusia projekteja ja pitkään jatkuneita kehityshankkeita. Kiireisen arjen keskellä koko porukka kuitenkin pääsi osallistumaan PacTec 2024 -messuille, jossa he pääsivätkin esittelemään Sumin toimintaa, viimeaikaisia saavutuksia sekä keskustelemaan pakkausalan uusimmista tuulista.  

”Meillä oli paljon asiaa ja uutta viestittävää messuyleisölle. Sumi kulki vielä alle vuosi sitten nimellä Suomen Uusiomuovi, joten oli äärimmäisen tärkeää päästä viestimään uudesta nimestämme sekä siitä, että olemme nykyään pakkaustuottajayhteisö, niin muovi-, lasi-, puu-, metalli-, kuin paperi- ja kartonkipakkauksille”, kertoo Sumin asiakkuusjohtaja Janne Teliranta

Yksi Sumin viimeisen vuoden merkittävimmistä saavutuksista onkin Telirannan mukaan se, että Sumin saatua valvovalta viranomaiselta hyväksyntä 5.5.2023 pakkaustuottajayhteisöksi, rikkoutui samalla pakkausten tuottajavastuun toteutuksen monopoli. Nyt alalla on kaksi vaihtoehtoa, joista tuottaja voi vapaasti valita – Sumin edustaessa kotimaisia kierrätysvaihtoehtoja. Omavaraisuuden takaaminen suomalaiselle tuotannolle ja teollisuudelle on Sumille ensisijaisen tärkeää.  

Messut tarjosivat myös kattavan katsauksen pakkausten merkitykseen sekä pakkausteknologian uusimpiin mahdollisuuksiin ja innovaatioihin. Myös muuttuva lainsäädäntö ja regulaatiot puhuttivat messuyleisöä. Erityisesti se, mitä käynnissä olevat ja tulevat muutokset tulevat vaatimaan niin infrastruktuurilta kuin koneistoltakin, jotta tuottajat pystyvät vastaamaan osaltaan ympäristötalkoisiin.  

”Monet yritykset joutuvat taatusti tekemään investointeja, jotta ne voivat vastata kaikkiin tuleviin säädöksiin. Vaikka investoinnit voivat nyt tuntua monista hurjilta ja vaativilta, viiden vuoden kuluttua niistä on tullut tuttua kauraa ja hyväksi todettu toimintatapa, edistäen samalla kestävää kehitystä”, Teliranta vakuuttaa.  

Sumin toimitusjohtajan Mika Surakan puheenvuoro paneutuikin juuri tähän: kotimaassa tarvitaan tehokasta lajittelua ja rohkeutta investoida kierrätysliiketoimintaan.  

Yksi Sumin kuumimmista uutisista oli Sumi Åland Ab tytäryhtiön perustaminen Ahvenanmaalle, joka ryhtyy paikallisten pakkaustuottajien pyynnöstä hoitamaan heidän lakisääteisen tuottajavastuunsa. 

”Sumilla ollaan aina ensisijaisesti tuottajan asialla, joten lähdemme mielellämme reagoimaan kotimaisen kierrätyksen tarpeisiin. Me haluamme luoda tuottajille palveluita, jotka ovat kustannustehokkaita ja läpinäkyviä”, kertoo Teliranta.  

Sidosryhmät pääsivät tekemään messuilla tuttavuutta Sumileiden kanssa, jotka ovat Sumin AI Agent -tekoälytyökalun kasvot. Sumilit tulevat jatkossakin vastaamaan kysymyksiin tuottajavastuusta ja ne ovat laajasti läsnä pakkausten tuotannossa ja elinkaariketjussa.  

Lue lisää Sumi Åland Ab:n perustamisesta ja tavoitteista!